Američki bezbednjak, a ruski špijun u pokušaju: Bivši zaposleni u NSA osuđen na dugu zatvorsku kaznu

Dalk je radio kao dizajner sigurnosti informacionih sistema, a tražio je 85.000 dolara u zamenu za sve informacije koje je imao

30.04.2024. 19:31
  • Podeli:
špijun, špijuniranje, špijunaža - shutterstock-65cf3d8a996a9.webp Foto: Shutterstock

Bivši zaposleni u američkoj Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji (NSA) osuđen je na 22 godine zatvora zbog pokušaja prenosa poverljivih informacija osobi koju je smatrao ruskim agentom, a koja je u stvari bila tajni agent Federalnog istražnog biroa (FBI), saopštilo je ministarstvo pravde SAD.

Džereh Sebastijan Dalk (32) iz Kolorado Springsa, u saveznoj državi Kolorado, priznao je krivicu u oktobru za šest tačaka pokušaja odavanja poverljivih nacionalnih vojnih informacija.

On je u ponedeljak osuđen na 21 godinu i 10 meseci zatvora, preneo je Rojters.

"Ova presuda treba da posluži kao ozbiljno upozorenje svima kojima su dostupne poverljive informacije, da postoje posledice ako izdaju ukazano poverenje", rekao je direktor FBI Kristofer Rej.

Dalk, koji je radio u NSA kao dizajner sigurnosti informacionih sistema, tražio je 85.000 dolara u zamenu za sve informacije koje je imao, navelo je američko ministarstvo.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()