Američki mediji: SAD pokušavaju da odgovore Izrael od kopnene invazije na Gazu

,Bela kuća je zabrinuta i da bi kopnena invazija mogla da rezultira brojnim žrtvama među palestinskim civilima, kao i izraelskim vojnicima

27.10.2023. 21:30
  • Podeli:
gaza reuters-653c0fbb358e9.webp Foto: Reuters

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena traži od Izraela da preispita svoje planove za veliku kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze, piše Vašington post, pozivajući se na neimenovane zvaničnike.

Prema saznanjima američkog lista, SAD, umesto toga, predlažu "hirurški" precizniju operaciju uz upotrebu aviona i snaga za specijalne operacije koje bi izvele precizne i ciljane napade na mete militantnu grupu Hamas.

Neimenovani zvaničnici kažu da je američka administracija veoma zabrinuta zbog potencijalnih posledica kopnenog napada i sve više sumnjaju da bi se time postigao zacrtani cilj Izraela da eliminiše Hamas.

Istovremeno, Bela kuća je zabrinuta i da bi kopnena invazija mogla da rezultira brojnim žrtvama među palestinskim civilima, kao i izraelskim vojnicima, što bi potencijalno moglo da dovede do dramatične eskalacije neprijateljstava u regionu, rekli su zvaničnici. 

Oni smatraju da bi ciljana operacija bila pogodnija za pregovore o taocima jer je manja verovatnoća da će prekinuti isporuke humanitarne pomoći, a i biće manje smrtonosna za ljude na obe strane.

Pored toga, navode sagovornici američkog lista, ciljana operacija verovatno ne bi izazvala širi rati na Bliskom istoku.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()