Amerikanci prelaze na novo oružje: Osiromašeni uranijum konačno postaje prošlost

Pretpostavlja se da bi američka vojska mogla da pređe na naoružanje koje koristi volfram

24.01.2024. 14:26
  • Podeli:
sirija, američka vojska, vojska sad, nafta, naftno polje, 4 dec 2022 - AP Photo Baderkhan Ahmad, File Tanjug-6553a3c239514.webp Foto: AP Photo/Baderkhan Ahmad, File/Tanjug

Američka kompanija "Nortrop Gruman" obustavlja proizvodnju tenkovske potkalibarske municije "M829A4" kalibra 120 milimetra za američku vojsku, a vojni izvori najavljljuju prelazak na volfram.

Kako navode vojni portali, to znači da odbrambena industrija SAD neće više proizvoditi granate sa jezgrom od legure osiromašenog uranijuma.

Municija "M829A4" proizvodi se desetak godina, ali ne u velikim količinama, sa procenjenih 16.000 granata do sada.

U medijskom prostoru pojavljuju se razna objašnjenja za ovu odluku.

Konkretno, pretpostavlja se da bi Amerikanci mogli da napuste osiromašeni uranijum u korist volframa.

Tehnologije za proizvodnju "penetratora" značajno su unapređene poslednjih godina, što je omogućilo legurama volframa da sustignu po svojim svojstvima danas efikasnije legure osiromašenog uranijuma.

Drugo objašnjenje je da će proizvodnja "M829A4" biti povjerena drugom proizvođaču.

Moguće je da će se "M829A4" proizvoditi u Poljskoj, koja je već dobila dozvolu za kupovinu do 60.000 granata ovog tipa za tenkove "abrams".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()