Asanž prvi put u javnosti 1. oktobra: Svedoči pred Savetom Evrope o svom slučaju

Asanž, koji ima 53 godine, vratio se u Australiju u junu ove godine nakon što je priznao krivicu za kršenje američkog zakona o špijunaži

25.09.2024. 10:35
  • Podeli:
Frank Augstein, File, Tanjug, Džulijen Asanž-667ea94e8199c.webp Foto: Frank Augstein, Tanjug

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž prvi put će se pojaviti u javnosti, od kada je oslobođen iz britanskog zatvora, 1. oktobra, kada bude javno govorio pred Odborom za pravna pitanja i ljudska prava Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PACE) u Strazburu, saopštila je danas njegova organizacija.

"Biće to izvanredan podsticaj za njegov oporavak jer je (Savet Evrope) pozvao Džulijana da svedoči pred Odborom o svom slučaju i njegovim širim implikacijama", objavila je Stela Asanž na svom X nalogu.    

Asanž, koji ima 53 godine, vratio se u Australiju u junu ove godine nakon što je priznao krivicu za kršenje američkog zakona o špijunaži na osnovu čega je postignut sporazum o oslobađanju i okončana njegova 14-godišnja pravna odiseja u Velikoj Britaniji, prenosi Rojters.

Njegova supruga Stela, s kojom se oženio dok je bio u zatvoru u Londonu, rekla je da će mu biti potrebno vreme da bude sa svojom decom, da povrati zdravlje i mentalnu ravnotežu nakon dugog boravka u zatočeništvu.


 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()