Asanž snimljen kako ulazi u avion: Na slobodi posle pet godina

On je od juče na slobodi pošto se nagodio odnosno potpisao sporazum o priznanju krivice

25.06.2024. 08:09
  • Podeli:
Džulijan Asanž_Julian Assange_Foto Reuters-64da2c7eee55e.webp Foto: Reuters

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž (52), napustio je juče Veliku Britaniju i zatvor maksimalnog stepena bezbednosti nadomak Londona gde je bio zatočen pet godina.

On je od juče na slobodi pošto se nagodio odnosno potpisao sporazum o priznanju krivice.

Džulijan Asanž je snimljen i kako se ukrcava u avion.

Asanž je u ponedeljak pušten uz kauciju iz pritvora, a sada se čeka da federalni sudija prihvati sporazum. U zamenu za priznanje krivice Asanž će biti osuđen na izdržavanje kazne od 62 meseca - koliko je već proveo u britanskom zatvoru.

Vikiliks je 2010. objavio stotine hiljada poverljivih američkih vojnih dokumenata o ratovima Vašingtona u Avganistanu i Iraku, što je najveći bezbednosni incident te vrste u američkoj vojnoj istoriji, uz niz diplomatskih depeša.

Asanž je optužen za vreme administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa zbog masovnog objavljivanja tajnih američkih dokumenata, koje je procurila Čelsi Mening, bivša analitičarka američke vojne obaveštajne službe koja je takođe krivično gonjena po Zakonu o špijunaži.

U više od 700.000 dokumenata bilo je diplomatskih depeša i izveštaja sa bojnog polja, kao što je video snimak iz 2007. na kojem je američki helikopter Apač pucao na osumnjičene pobunjenike u Iraku, i ubio desetak ljudi, uključujući dvoje novinara Rojtersa. Taj video je objavljen 2010.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()