"Asošiejted pres" i "Njujork tajms" dobili Pulicerovu nagradu za izveštavanje o Ukrajini

Pored novinarstva, Pulicer se dodeljuje i u osam kategorija u oblasti književnosti, muzike i pozorišta

09.05.2023. 10:02
  • Podeli:
Pulicerova nagrada Tanjug Jahi Chikwendiu (2)-6459fdb1ce8a3.webp Foto: Tanjug/Jahi Chikwendiu

Američka novinska agencija "Asošiejted pres" dobitnik je ovogodišnje Pulicerove nagrade za izveštavanje u javnom interesu zahvaljujući izveštavanju o opkoljenenom ukrajinskom gradu Marijupolju, dok je dnevnik "Njujork tajms" dobitnik u kategoriji međunarodno izveštavanje, a nagradu je zaslužio tekstovima o ratu u Ukrajini.

Reporterka Vašington posta Kerolajn Kičener osvojila je Pulicera za nacionalno izveštavanje o abortusu u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon prošlogodišnje odluke Vrhovnog suda SAD da se ukine zagarantovano pravo na abortus.

Vol strit džurnal je dobio Pulicerovu nagradu za istraživačko novinarstvo za otkrivanje sukoba interesa zvaničnika u desetinama saveznih agencija.

Los Anđeles tajms je nagrađen u kategoriji najnovija vest zbog objavljivanja snimka razgovora gradskih zvaničnika na kojem su se čuli rasistički komentari.

Novinska agencija Asošiejted pres je nagrađena i Pulicerovom nagradom za fotografije najnovijih vesti zbog 15 fotografija na kojima su prikazane razorne posledice rata u Ukrajini na život običnih ljudi.

Foto: Tanjug/Emilio Morenatti

U seriji nagrađenih fotografija je fotografija radnika hitne pomoći koji nose trudnu ženu, koja je kasnije umrla, kroz razorene hodnike porodilišta u ukrajinskom gradu Marijupolj, fotografija psa koji stoji pored tela ubijene žene, kao i fotografija starice koja kleči pored kovčega svog sina na groblju na periferiji Kijeva.

Pulicerova nagrada prvi put dodeljena 1917. godine

Godišnja Pulicerova nagrada prvi put je dodeljena 1917. i predstavlja najprestižnije priznanje u američkom novinarstvu. Nazvana je po mađarsko-američkom novinaru i izdavaču Džozefu Puliceru, koji je nakon smrti 1911. godine zaveštao novac za osnivanje nagrade i škole novinarstva na Univerzitetu Kolumbija.

Nagrada se dodeljuje svake godine u 21 kategoriji, a dobitnike bira nezavisna komisija sastavljena od predstavnika medija.

Pored novinarstva, Pulicer se dodeljuje i u osam kategorija u oblasti književnosti, muzike i pozorišta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()