Australija: Temperature do 48 stepeni, povećan rizik od šumskih požara

Poslednje dve sezone požara u Australiji ipak su umerenije u poređenju sa "crnim letom" 2019-2020. godine

21.01.2024. 13:31
  • Podeli:
melburn, vrućine, vrućina, vreme, 15 jan 2024 - profimedia-65acfd5ed7a70.webp Foto: Profimedia

Najviši stepen upozorenja na ekstremne vrućine na snazi je drugi dan u delovima Zapadne Australije, a danas je proširen i na Južnu Australiju, dok su područja Kvinslenda i Novog Južnog Velsa pod "ozbiljnim" upozorenjima, saopštila je nacionalna meteorološka agencija.

Agencija je takođe upozorila na povećan rizik od izbijanja šumskih požara.

U zapadnim oblastima Pilbara i Gaskojn za danas su najavljene temperature do 40 stepeni Celzijusa, dok bi, prema prognozama, temperatura u rudarskom gradu Paraburdu danas mogla da dostigne 48 stepeni Celzijusa.

Na istočnoj obali, u prestonici Novog Južnog Velsa, Sidneju živa u termometru mogla bi da pokaže 40 stepeni Celzijusa, skoro 10 stepeni iznad prosečnog maksimuma za ovo doba godine.

Visoke temperature povećale su rizik od šumskih požara u nekim područjima, navodi meteorološka agencija i dodaje da Australija prolazi kroz vremenski fenomen El Ninjo, koji se obično povezuje sa ekstremnim pojavama kao što su šumski požari i suše.

Poslednje dve sezone požara u Australiji su umerene u poređenju sa "crnim letom" 2019-2020. godine, kada su u požarima koji su uništili područje veličine Turske, stradale 33 osobe, navodi Rojters.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()