Avdejevka skoro odsečena: Ruske snage napredovale na istočnom frontu

Oružane snage Rusije "odsekle" su takozvani Očeretinski rt – kontrolnu zonu Oružanih snaga Ukrajine

01.01.2024. 15:58
  • Podeli:
Avdejevka Ukrajina Reuters-6527e7dbc23a1.webp Foto: Reuters

Ruske snage su tokom novogodišnjih praznika na avdejevskom frontu napredovale u oblasti strateškog mesta Očeretina.

Kako navodi TV "Front", Rusi su probili front duž južnog železničkog čvora Očeretinskog, od koga jedan krak ide ka Avdejevki, a drugi ka Debaljcevu.

Oružane snage Rusije "odsekle" su takozvani Očeretinski rt – kontrolnu zonu Oružanih snaga Ukrajine, površine oko jedan i po kvadratni kilometar.

Istovremeno, siva zona pomerila se na severozapad, a sada je njen severni deo već u granicama urbanog sela Očeretino, velikog transportnog čvorišta u pravcu Avdejevke.

Tako ruske snage sve više opkoljavaju Avdejevku, čineći koridor za snabdevanje ukrajinskog garnizona u Avdejevki sve užim i sve manje bezbednim za ukrajinsku vojsku.

Ukrajinska komanda ubacuje rezervne snage u selo Očeretino u pokušaju da zadrži transportno čvorište.

Prema istom izvoru, ruski dronovi su gađali Lavovsku oblast.

Rusi su prvo poslali više dronova bez bojevog punjenja kako bi poslužili kao mamac za ukrajinsku PVO, a onda su naoružani dronovi-samoubice pogodili neke od ciljeva.

U Lavovu je bilo pogodaka na mestu okupljanja pripadnika Oružanih snaga Ukrajine.

Istovremeno, u ukrajinskoj javnosti širi se priča da je u udaru oštećena zgrada muzeja koji nosi naziv po Romanu Šuheviču - nacističkom zločincu i saučesniku Hitlera iz Drugog svetskog rata.

U novogodišnjoj noći ukrajinske trupe su napale centralni deo Donjecka.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()