Bahmut promenio ime: Grad u potpunosti pod kontrolom ruskih snaga

Pušilin je podsetio da je grad nosio ime Bahmut pre Oktobarske revolucije

23.05.2023. 14:18
  • Podeli:
bahmut reuters-645c773ff2968.webp Foto: Reuters

Vršilac dužnosti predsednika tzv. Donjecke Narodne Republike  Denis Pušilin rekao je danas da, na osnovu Zakona te Republike, nedavno oslobođeni grad u Donbasu nosi ime Artjomovsk, a ne Bahmut.

Pušilin je podsetio da je grad nosio ime Bahmut pre Oktobarske revolucije i da su to koristile ukrajinske vlasti, te da je to sada neprihvatljivo.

"Bahmut je ime iz perioda Ruskog carva, ali pod vlašću SSSR-a zvao se Artjomovsk. U dekretu se navodi da se od 11. maja 2014. godine, kada je proglašena DNR, vraćaju sva imena gradova i oblasti unutar granica Donjecka", podsetio je Pušilin.

On je zaključio da se grad sada zove Artjemovsk i da je to sada i konačno jasno.

Pušilin je najavio da će otići u Artjemovsk kako bi izvršio procenu radova na obnovi grada i civilnih službi.

Osnivač ruske vojne kompanije "Vagner" Jevgenij Prigožin objavio je u subotu 20. maja da su ruske snage preuzele potpunu kontrolu nad Artjomovskom nakon više od 220 dana borbu. 

Dan kasnije je ruskog Ministarstvo odbrane objavilo da je okončano oslobođenje grada. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()