Bajden naložio: SAD da dostave Hagu dokaze o ruskim ratnim zločinima

Obaveštajne agencije SAD su prikupile informacije, među kojima su i odluke ruskih zvaničnika o gađanju civilne infrastrukture u Ukrajini i nasilnim deporacijama ukrajinske dece

27.07.2023. 11:16
  • Podeli:
Tan2023-07-0711021461_2 džozef bajden AP PhotoEvan Vucci)-64a863f222687.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Američki predsednik Džozef Bajden tajno je naredio da Sjedinjene Američke Države počnu da prosleđuju dokaze o ruskim ratnim zločinima u Ukrajini Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) u Hagu, objavio je Njujork tajms, pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

Kako su naveli izvori bliski administraciji u Vašingtonu, takva odluka američkog predsednika ukazuje na ozbiljne promene u politici SAD, prenosi Ukrinform.

Prethodno je Pentagon tvrdio da bi predaja dokaza MKS-u potencijalno mogla da izazove krivično gonjenje pripadnika američke vojske.

Američke obaveštajne agencije prikupile su informacije, uključujući detalje o odluci ruskih zvaničnika da namerno udare na civilnu infrastrukturu u Ukrajini i nasilno deportuju hiljade ukrajinske dece sa okupirane teritorije, navodi se u izveštaju.

SAD su već podelile neke od dobijenih dokaza sa ukrajinskim tužiocima, odbijajući da dostave dokumente MKS-u.

Kako je ranije preneo Ukrinform, vlada Južne Afrike zvanično je podnela zahtev sudu za izdavanje naloga za hapšenje ruskog lidera Vladimira Putina u slučaju da stigne u zemlju.

Pretpretresno veće MKS je 17. marta izdalo nalog za hapšenje Vladimira Putina, zajedno sa njegovom komesarkom za prava deteta Marijom Lvovom-Belovom, zbog optužbi za nezakonitu deportaciju ukrajinske dece sa okupiranih teritorija u Rusiju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()