Bajden: Oslobođena četvorogodišnja američka devojčica iz Gaze

Američki predsednik je izrazio posebnu zahvalnost katarskom emiru, šeiku Tamimu bin Hamadu al Taniju

26.11.2023. 19:28
  • Podeli:
oslobođeni izraelski taoci, izrael, taoci - 26 nov 2023 - foto AP Photo Hatem Ali Tanjug-65638da7f1633.webp Foto: AP Photo/Hatem Ali/Tanjug

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da je četvorogodišnja devojčica, američki talac, oslobođena iz Gaze i da se nada da će pauza u borbama između Izraela i militantne grupe Hamas da dovede do nastavka razmene zatvorenika.

"Ona je slobodna i sada je u Izraelu", rekao je Bajden za četvorogodišnju Abigejl Edan, američko-izraelsku državljanku, koju je Hamas pustio danas zajedno sa 16 drugih talaca, preneo je "Gardijan".

"Nadamo se" da će drugi Amerikanci možda biti oslobođeni, rekao je predsednik SAD.

On je istakao da ima još mnogo toga što bi trebalo uraditi.

Bajden je, takođe, rekao da bi voleo da "pauza traje sve dok se zatvorenici puštaju na slobodu".

Govoreći o četvorogodišnjoj Abigejl Edan, on je kazao da je ona prošla kroz "užasnu traumu".

"Danas je slobodna, a Džili i ja, zajedno sa toliko Amerikanaca, molimo se za činjenicu da će ona biti dobro", rekao je predsednik SAD, misleći na svoju suprugu Džil Bajden.

Bajden je izrazio zahvalnost katarskom emiru, šeiku Tamimu bin Hamadu al Taniju, rekavši da mu duguje posebnu zahvalnost zbog nastavka oslobađanje talaca i oslobađanja Abigejl.

On je ponovio svoje poziv da se postigne rešenje o dve države.

"Rešenje o dve države je jedini način da se garantuje dugoročna bezbednost i Izraelaca i Palestinaca, kako bi se osiguralo da i Izraelci i Palestinci žive u jednakoj meri slobode i dostojanstva. Nećemo odustati od rada na tom cilju", naglasio je Bajden.

On je rekao da će nastaviti da radi sa regionalnim partnerima na "proširenju isporuke ključne humanitarne pomoći kako bi se pomoglo nevinim Palestincima u nevolji koji nisu deo Hamasa".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()