Bajden pisao demokratama iz Kongresa: Nastaviću svoju kandidaturu, pobediću Trampa

Bajden je nastojao da u snažno sročenom pismu zaustavi sve veću zabrinutost oko njegove kandidature.

08.07.2024. 15:42
  • Podeli:
Tan2024-06-1605181843_3 džozef bajden AP PhotoAlex Brandon-666eeaf197edf.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Američki predsednik Džozef Bajden poslao je danas pismu demokratama iz Kongresa, u kom je naveo da će nastaviti svoju kandidaturu za reizbor, uprkos rastućoj zabrinutosti oko njegovog zdravlja i održivosti kampanje.

„Želim da znate da sam, uprkos svim spekulacijama u štampi i drugde, čvrsto opredeljen da ostanem u ovoj trci, da je iznesem ovu trku do kraja i da pobedim Donalda Trampa“, napisao je Bajden u pismu u koje je CNN imao uvid.

Bajden je nastojao da u snažno sročenom pismu zaustavi sve veću zabrinutost oko njegove kandidature.

„Pitanje kako da krenemo napred se postavlja već više od nedelju dana. I vreme je da se završi. Imamo jedan posao. A to je da se pobedi Donald Tramp. Imamo 42 dana do Demokratske konvencije i 119 dana do izbora. Svako slabljenje odlučnosti ili nedostatak jasnoće oko zadatka koji je pred nama samo pomaže Trampu i šteti nama. Vreme je da se okupimo, krenemo napred kao ujedinjena stranka i pobedimo Donalda Trampa“, naglasio je on.

Ovo je kritična sedmica za Bajdenovu političku budućnost, jer on nastoji da ublaži sve intenzivnije sukobe sa članovima Kongresa i Senata, koji se vraćaju na posao po prvi put od debate. Više ključnih ljudi unutar Demokratske stranke u Predstavničkom domu reklo je u nedelju lideru manjine Hakimu Džefrisu da Bajden mora da se povuče.

Bajden će ove nedelje nastaviti sa kontaktima sa demokratskim poslanicima, rekao je zvaničnik kampanje za CNN. Utorak će biti važan dan jer je predviđeno da članovi održe planirani sastanak poslaničke grupe sa Džefrisom, a jedan član je rekao za CNN da očekuju da će to biti dan kada će „brana pući“.

Kongres se u utorak vraća u Vašington po prvi put od debate na CNN-u 27. jun,  koja je izazvala široku zabrinutost zbog Bajdenove sposobnosti da obezbedi pobedu demokratama u novembru i da služi dodatne četiri godine na funkciji.

U sedmici nakon njegovog lošeg nastupa u debati, Bajden je lično došao do otprilike 20 demokrata u Predstavničkom domu, kaže zvaničnik kampanje za CNN, i razgovarao je sa liderima stranaka, uključujući lidera većine u Senatu Čaka Šumera, lidera manjine u Predstavničkom domu Hakima Džefrisa i predstavnicu Nensi Pelosi, sa ciljem da ih uveri da su zabrinutosti uvažene, ali da nema razloga za iste.

Od tada je Šumer izrazio podršku Bajdenu, dok je Džefris ostao pokolebljiv. Pelosi je rekla da su pitanja oko Bajdenovog lošeg učinka na predsedničkoj debati „legitimna“.

Upitan o Pelosijevim komentarima, Bajden je za ABC News rekao da je bio umoran tokom debate.

„Bila je to loša epizoda. Nema naznaka bilo kakvog ozbiljnog stanja. Bio sam iscrpljen“, rekao je on.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()