Bajden: SAD će obustaviti isporuku oružja Izraelu ako izvrši inavaziju na Rafu

Bajden je u intervjuu za Si-En-En (CNN) priznao da je Izrael koristio američko oružje za ubijanje civila u Pojasu Gaze.

09.05.2024. 09:00
  • Podeli:
džozef džo bajden - 6 nov 2021 - profimedia-65f46a6e1b97e.webp Foto: Profimedia

Američki predsednik Džozef Bajden upozorio je prvi put javno u sredu da će SAD obustaviti isporuku određenog oružja Izraelu, ukoliko izraelske snage izvrše veliku invaziju na grad Rafu na jugu Pojasa Gaze. 

Bajden je u intervjuu za Si-En-En (CNN) priznao da je Izrael koristio američko oružje za ubijanje civila u Pojasu Gaze.

Bajden je rekao da će SAD nastaviti da isporučuju Izraelu odbrambeno oružje,  uključujući i sistem protivvazdušne odbrane "Gvozdena kupola" da bi, kako je naveo, odgovorio na napade sa Bliskog istoka.

Predsednik SAD je, međutim, naglasio da Vašington neće isporučivati Izraelu bombe i artiljerijske granate.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je za Rojters da su SAD pažljivo pregledale isporuku oružja koje bi se moglo koristiti u izraelskom napadu na Rafu i da su pauzirale pošiljku koja se sastoji od 1.800 bombi od 907 kilograma i 1.700 bombi od 226 kilograma.   

Izrael je ove sedmice napao Rafu, gde je više od milion Palestinaca našlo utočište od sukoba u drugim delovima Pojasa Gaze, a Tel Aviv je saopštio da je reč o "ograničenoj operaciji".
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()