Bakingemska palata objavila zvaničan datum i mesto krunisanja Čarlsa III

Iako se prvobitno nagađalo da će Čarls III biti krunisan 3. juna, taj datum je ipak pomeren za skoro mesec dana ranije.

11.10.2022. 19:35
  • Podeli:
čarls_kamila_tanjug.jpg Foto: AP Photo/Martin Meissner/Tanjug

Krunisanje britanskog kralja Čarlsa III biće održano u subotu 6. maja u Vestminsterskoj opatiji, saopštila je Bakingemska palata.

Uz kralja Čarsla III biće i njegova supruga Kamila koja će takođe biti krunisana u kraljicu suprugu.

Samo krunisanje Čarsla III je zapravo simbolično jer on je postao kralj smrću svoje majke, britanske kraljice Eiizabete Druge.

U ceremoniji krunisanja, koja se odražva prvi put u skoro 70 godina, kralju će biti simbolično stavljena kruna na glavu.

Poslednji ovakav ritual održan je u junu 1953. godine kada je krunisana njegova majka, kraljica Elizabeta Druga.

Prema saopštenju Bakingemske palate, krunidba će imati korene i u tradiciji ali će i "održavati monarhovu ulogu danas i gledati u budućnost".

Sa 74 godine, Čarls III je najstariji krunisani monarh a biće krunisan u Vestminsterskoj opatiji gde se krunisanja kraljeva održavaju devet vekova unazad.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()