Beba stara 10 dana i majka spaseni ispod ruševina: Broj žrtava zemljotresa premašio 24.000

Stručnjaci procenjuju da je sve manje nade da će se naći preživeli, ali spasioci još izvode čuda nakon zemljotresa

11.02.2023. 09:18
  • Podeli:
zemljotres turska spasioci reuters-63e74d1a2c043.webp Foto: Reuters

Samo u petak u Turskoj je spaseno najmanje devetoro dece, a juče su spasioci uspeli da izvuku bebu staru samo deset dana zajedno sa majkoj, iz ruševina u turskoj provinciji Hataj. Četiri dana su uspele da prežive pod ruševinama.

Beba je stara samo 10 dana i preživela je

Beba je u svesnom stanju, umotana u ćebe, prevezena u bolnicu, a ekipa Hitne pomoći je na nosilima prevezla i njegovu majku koja je, iako ošamućena i bleda, bila u svesnom stanju, pokazuju snimci turske Agencije za katastrofe i vanredne situacije.

Spasioci su i u Kahramanmarašu, gradu 200 kilometara severno od Samandaga, uspeli da dopru do rupe u ruševinama, odakle se čuo plač deteta kojem je prašina od šuta padala u oči. Na snimku turskog ministarstva odbrane vidi se kako mu spasioci čiste lice i umiruju ga.

Dalje na istoku, u Dijarbakiru, gradu sa većinski kurdskim stanovništvom, uzvici još jednog dečaka čuli su se iz urušene zgrade. Spasilačke ekipe su uspele da probiju rupu kroz koji su izvukli dečaka, stavili mu masku sa kiseonikom i odneli ga na bezbedno.

Kao i novorođenče iz Samandaga, i on je bio zarobljen sa majkom čak 103 sata nakon što je potres stambenu oblast u ovom gradu pretvorio u šut.

U Nurdagiju, kod Iskenderuna, španski spasioci su izvukli dvogodišnjeg dečaka i njegovu šestogodišnju sestru, a zatim i njihovu majku - žive i zdrave.

"Nije im bilo potrebno mnogo, samo ljubav, topla voda i malo voća", rekao je predstavnik španskog spasilačkog tima.

U petak ujutru saopšteno je da je predsedničkim avionom u Ankaru prevezeno 64 dece iz ugroženog područja, među kojima 16 beba.

Sirija je sama, ali spasioci ne odustaju

I preko granice, u području Sirije koje je takođe teško pogodio zemljotres, spasioci Belih šlemova uspeli su da spasu mladu devojku, koju su pronašli kopajući golim rukama po ruševinama.

Dan ranije u sirijskom gradu Azazu pronađen je 18-mesečni dečak, koji je ostao ispod ruševina nakon što je zemljotres uništio porodičnu kuću pri čemu su poginule dečakova majka i sestra. Mali Ibrahim je sada sa svojim ocem, koji i dalje traga za još jednim sinom.

Društvenim mrežama kružila je slika dve sestre, zagrljene ispod urušenih blokova njihove porodične kuće u gradu Jandiris, severno od Alepa, a Beli šlemovi su u petak objavili snimak i njihovog spasavanja.

Svet je obišla i vest da je u ponedeljak, više od 10 sati nakon zemljotresa, iz ruševina izvučena tek rođena beba. Kada su je spasioci pronašli i dalje je bila vezana pupčanom vrpcom za svoju nastradalu majku.

Dobila je ime Aja, što na arapskom jeziku znači "znak od Boga", a brigu o njoj preuzeće rođak.

Broj žrtava u obe zemlje premašio 24.000

Broj žrtava razornog zemljotresa koji je u ponedeljak pogodio Tursku i Siriju premašio je 24.000, saopštile su tamošnje vlasti.

Turska Uprava za vanredne situacije saopštila je jutros da je broj žrtava zemljotresa u Turskoj porastao na 20.665, dok su vlasti u Siriji navele da su u toj zemlji život izgubile 3.553 osobe, prenosi CNN.

Kako je navela turska uprava, iz dela zemlje koji u ponedeljak pogodio zemljotres, evakuisano je skoro 93.000 osoba, javlja Rojters.  

U akcijama spasavanja i pomoći povredjenima angažovano je 166.000 pripadnika stručnog osoblja.

Nakon prvog zemljotresa u ponedeljak, jačine 7,9 stepeni, koji je pogodio jugoistok Turske i sever Sirije, zabeležen je još 1.891 naknadni potres.

Podsetimo, srpske spasilačke ekipe juče su izvele pravo čudo spasivši jednu ženu i nakon toga 17-godišnju devojku koje su našli žive nakon više od 100 sati pod ruševinama.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()