Berliner Cajtung: Ukrajina ima ogromne gubitke na frontu, traži još naoružanja od Nemačke

Nemačka bi mogla da potroši i do 15 milijardi evra na vojnu pomoć Ukrajini

03.07.2023. 21:31
  • Podeli:
Tenk_Leopard 2_NATO_Foto Reuters-6442b6c144642.webp Foto: Reuters

List "Berliner cajtung" ističe da je pokušaj ukrajinske kontraofanzive koštao mnogo ljudskih života i novca, a Ukrajina je od 54 predata nemačka tenka "leopard dva" u startu izgubila sedam.

Od 54 nemačka tenka Ukrajinci izgubili sedam

Zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Andrej Meljnik zatražio je od Berlina da pošalje više teške vojne tehnike.

Prema njegovom mišljenju, Bundesver može da dostavi Kijevu više od 18 tenkova "leopard dva" od 300 koje ima u svom naoružanju.

Meljnik smatra da bi broj poslatih tenkova mogao da bude "utrostručen".

Međutim, prema informacijama nemačkih medija, samo 130 od 300 tenkova "leopard dva" spremno je za upotrebu nakon decenija nedovoljnog finansiranja odbrambenog sektora.

Ogromni gubici Ukrajine

Nemačka bi mogla da potroši i do 15 milijardi evra na vojnu pomoć Ukrajini

Prema podacima holandske platforme "Oriks", koja dokumentuje gubitke u vojnoj tehnici sa obe strane fronta na osnovu otvorenih izvora, Ukrajina je do sada izgubila četiri tenka "leopard 2A6" i tri tenka "leopard 2A4".

Rusi su uništili 25 oklopnih američkih borbenih vozila pešadije "bredli", tri minolovca i jedno oklopno remontno-evakuaciono vozilo.

Ukrajina je dobila 18 tenkova "leopard 2A6" iz NJemačke i 36 tenkova "leopard 2A4" iz Poljske, Španije, Norveške i Kanade, što su ukupno 54 tenka.

Prema tome, ako se za osnovu uzmu podaci platforme "Oriks", Kijev je do danas izgubio 13 odsto tenkova, zaključuje "Berliner cajtung".

Prema pisanju lista, do kraja godine, Nemačka će na vojnu pomoć Ukrajini potrošiti 5,4 milijarde evra, a u narednim godinama ta cifra može da raste i do 15 milijardi evra.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()