Bivša poslanica planirala puč: Koliko je Bundestag bezbedan?

Kao bivša članica parlamenta, Malzak-Vinkeman je i posle isteka mandata imala pristup zgradi Bundestaga, kao što to, ako žele, imaju svi bivši poslanici.

09.12.2022. 16:55
  • Podeli:
Njemačka hapšenje Heinrich XIII P. R-6390945ed28d4.webp Foto: Reuters

U Nemačkoj su među političarima i bezbednosnim stručnjacima postali glasniji zahtevi da se pojačaju bezbednosne mere u Bundestagu, posle obimne policijske operacije protiv desnih ekstremista koji su planirali državni udar.

Uhapšena poslanica bivši sudija

Policija je uhapsila 25 osoba, među kojima je i bivša poslanica krajnje desne parlamentarne stranke Alternativa za Nemačku (AfD). Uhapšeni su su, prema navodima saveznog javnog tužilaštva, osumnjičeni da su nameravali da obore demokratski državni poredak i imenuju svoju vladu.

Tužilaštvo je saopštilo da su glavni osumnjičeni članovi neimenovane terorističke grupe, povezane sa ekstremno desnim pokretom Građani rajha, čije pristalice ne priznaju sadašnju državu Nemačku.

Među uhapšenima je i bivša poslanica AfD u Bundestagu i berlinska sudija Birgit Malzak-Vinkeman. Kao bivša članica parlamenta, Malzak-Vinkeman je i posle isteka mandata imala pristup zgradi Bundestaga, kao što to, ako žele, imaju svi bivši poslanici.

Ukazujući na vezu Malzak-Vinkemanove sa AfD-om, koji trenutno ima 79 poslanika, potpredsednica Bundestaga Katrin Gering-Ekart je u petak za novine medijske grupe Funke rekla da "i kod te mreže očigledno postoji neka veza sa AfD-om."

Bezbednost Bundestaga

"Što se tiče Bundestaga, pažljivo ćemo ispitati kakve bezbednosne mere treba da primenimo i o toj ćemo temi razgovarati u svim merodavnim telima," rekla je članica Zelenih Gering Ekart.

Slične izjave dali su i neki zvaničnici vladajućih socijaldemokrata (SPD) i liberala.

Kancelar Olaf Šolc rekao je da je to što je među navodnim učesnicima zavere bivša poslanica "veoma loše" i da je "jasno je da se tu nešto događa." Šolc je naglasio da su moguće posledice stvar "nezavisnih odluka saveznog i pokrajinskih organa za zaštitu ustavnog poretka, koji će na osnovu zakona napraviti procenu."

"Posle hapšenja bivše poslanice parlamenta iz AfD koja je želela da juriša na Bundestag, treba hitno ispitati njene postojeće kontakte u parlamentu," rekao je stručnjak SPD za unutrašnju politiku Sebastijan Hartman, takođe za medije grupe Funke.

Zamenik šefa poslaničke grupe liberalne FDP Aleksander Graf Lambsdorf je povodom hašenja Malzak-Vinkemanove potegao i pitanje bolje zaštite sudijske funkcije.

"Ni pored najbolje volje ne mogu da razumem kako je osobi koja je tako otvoreno protivnik ustavnog poretka pružena mogućnost da sedi na sudijskoj klupi," rekao je Lambsdorf za televiziju Velt.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()