Bivši komandant Vagnera prebegao u Norvešku i zatražio azil

Navodno je Medvedev bio pripadnik ruske vojske te je, pre nego što je stupio u "Vagner" neko vreme proveo u zatvoru.

17.01.2023. 14:33
  • Podeli:
Andrej Medvedev_foto_TW-63c52d16dfe69.webp Foto: Twitter

Andrej Medvedev, bivši komandant ruske paravojske pod nazivom "Vagner" a koji se borio u Ukrajini, saopštio je da je prebegao u Norvešku i da je u toj državi zatražio azil u strahu za sopstveni život.

Boji se za život

Prema tvrdnjama Medvedeva, on se grupi "Vagner" pridružio početkom jula prošle godine kada je sklopio ugovor na četiri meseca. Nakon prelaska norveške granice uhapsila ga je i privela norveška policija, a video snimak sa njegovim svedočenjem o o Vagneru objavljen je na mreži gulag.net.

"Bojim se da ću umreti u mukama", rekao je Medvedev osnivaču grupe za ljudska prava Gulagu.net Vladimiru Osečkinu koji je naveo da je pomogao Medvedevu da napusti Rusiju.

Navodno je Medvedev bio pripadnik ruske vojske te je, pre nego što je stupio u "Vagner" neko vreme proveo u zatvoru.

Kako tvrdi, napustio je ovu paravojnu formaciju nakon što je svedočio ubistvima dezertera iz Vagnera.

Oglasio se osnivač Vagnera

Medvedev je rekao da govori iz Osla i da je prešao granicu penjući se preko bodljikave žice, izbegavajući graničnu patrolu sa psima.

Prema njegovim rečima gubici su bili veoma veliki nakon što je "Vagner" počeo da šalje veliki broj zatvorenika na front u drugoj polovini 2022. godine.

Da stvar bude bizarnija, osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin poslao je upozorenje da je Medvedev "maltretirao zatvorenike" kao pripadnik norveške jedinice te paravojne formacije, naglasivši da je reč o "opasnom" čoveku.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()