Blinken se sastao sa Sijem u Pekingu

Do susreta je došlo tokom poslednjeg dana posete Blinkena Kini

19.06.2023. 11:45
  • Podeli:
Blinken Đinping Tanjug ap Leah Millis-64902356bf147.webp Foto: Tanjug/Ap/Leah Millis

Kineski lider Si Đinping i najviši američki diplomata Entoni Blinken sastali su se u Pekingu u ponedeljak.

CNN piše da je do susreta došlo u potencijalno ključnom koraku ka krpljenju američko-kineskih veza nakon što su one pale u jeku spora oko kineskog balona za nadzor ranije ove godine.

Blinken je prvi američki državni sekretar koji je posetio Peking u poslednjih pet godina.

Blinken je počeo drugi, poslednji dan posete Kini sastancima sa visokim kineskim zvaničnicima, tokom kojih su dve strane izrazile spremnost da razgovaraju, ali ne i volju da ublaže svoje čvrste stavove i pozicije koje su izazvalie porast tenzija, navodi AP.

Blinken se jutros sastao sa najvišim kineskim diplomatom Vang Jijem, ali ni Blinken ni Vang nisu dali nikakav komentar novinarima, prenosi agencija.

U prvoj rundi pregovora u nedelju, Blinken je skoro šest sati razgovarao sa kineskim ministrom spoljnih poslova Ćin Gangom, nakon čega je potvrđena saglasnost da se nastave razgovore na visokom nivou, međutim, nije bilo naznaka da je bilo koje od najzahtevnijih pitanja blizu rešenja.

Lista spronih pitanja je duga i uključuje nesuglasice u rasponu od trgovine do Tajvana, uslova ljudskih prava u Kini i Hong Kongu do kineske vojne asertivnosti u Južnom kineskom moru i ruskog rata u Ukrajini.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()