Bogati da predvode klimatsku akciju: Indija traži pravdu u pregovorima UN o klimi

Tokom prošlog veka mali deo čovečanstva je neselektivno iskorišćavao prirodu

09.12.2023. 14:51
  • Podeli:
co2 zagađenje pixabay-63e3c3546641e.webp Foto: Pixabay

Indijski ministar životne sredine Bupender Jadav zatražio je danas jednakost i pravdu u pregovorima UN o klimi, smatrajući da bogate zemlje treba da predvode globalnu klimatsku akciju.

On je podvukao dugogodišnji stav Indije da, kao zemlja u razvoju, ne bi trebalo da bude prisiljena da smanji emisije gasova sa efektom staklene bašte, iako je treća na listi globalnih zagađivča, posle Kine i SAD, preneo je Rojters.

Indija i druge zemlje čija se ekonomija oslanja na fosilna goriva tvrde da bogate zemlje treba da urade više, jer su emitovale više gasova sa efektom staklene bašte od Indije od industrijske revolucije.

"Indija čvrsto veruje da pravičnost i klimatska pravda moraju biti osnova globalne klimatske akcije", rekao je Jadav na samitu COP28.

Učesnicima dvonedeljne konferencije ranije se obratio i premijer Indije Narendra Modi, koji je ponudio da Indija bude domaćin COP33 2028. godine.

"Tokom prošlog veka mali deo čovečanstva je neselektivno iskorišćavao prirodu", rekao je on i istakao da, međutim, čitavo čovečanstvo sada plaća cenu za to, a posebno ljudi koji žive na globalnom jugu.

Oko 80 odsto elektrana u Indiji korste ugalj kao energent.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()