Krvava borba za Donbas: Vagenrovci preuzeli kontrolu nad istočnim delom Bahmuta

Na istoku Ukrajine vodi se jedna od najvažnijih bitaka u ukrajinsko-ruskom sukobu

08.03.2023. 08:32
  • Podeli:
ukrajina reuters-63f1e3e830422.webp Foto: Reuters

Borbe na istoku Ukrajine ne jenjavaju, već se zaoštravaju, a neuobičajeno topla zima u Evropi rasplamsava tešku bitku za osvajanje Bahmuta, grada odakle bi ona vojska koja preuzme nad njim potpunu kontrolu imala bolju ili u ruskom slučaju gotovo potpunu kontrolu nad Donbasom.

Iako se danima spekuliše o mogućnosti povlačenja ukrajinske vojske iz grada koji trpi ogromna razaranja i u kome je od nekadašnjih 70.000 stanovnika ostalo u njemu oko 4.000, do toga još uvek nije došlo.

Jevgenij Prigožin, osnivač paravojne formacije Vagner, sa druge strane tvrdi da je istočni deo Bahmuta u potpunosti pod njihovom kontrolom. Kako je napisao na Telegramu, sve istočno od reke Bahmut je u rukama Vagner grupe.

I u prilog njegovim rečima ide i jučerašnja izjava Jana Gagina, proruskog zvaničnika iz DNR, koji tvrdi da ruske snage kontrolišu poloovinu grada te da se ukrajinske snage povlače.

Ukoliko bi ruske snage preuzele Bahmut od Ukrajinaca, snabdevanje ukrajinskih trupa u Donbasu bilo bi nemoguće što bi u potpunosti izmenilo tok rata u tom delu Ukrajine, a posledično bi se odrazilo i na kompletan ukrajinsko-ruski sukob.

To smatra i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski koji je za CNN pojasnio da bi rusko osvajanje Bahmuta značilo "otvoren put" za osvajanje drugih gradova na istoku zemlje.

S tim se slaže i Serej Šojgu, ruski ministar odbrane, koji kaže da bi preuzimanje potpune kontrole nad Bahmutom značilo da bi ruska vojska ušla u ofanzivu.

"Preuzimanje Bahmuta omogućilo bi dubinski napad na obrambene snage ukrajinske vojske", poručio je Šojgu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()