Borelj: EU duboko zabrinuta zbog izraelskog predloga zakona o blokadi UNRWA

EU snažno podržava poziv generalnog sekretara UN Antonija Gutereša u vezi sa tim pitanjem i deli zabrinutost da bi taj zakon, ako bude usvojen, imao katastrofalne posledice.

12.10.2024. 17:43
  • Podeli:
Tan2024-03-2114021860_6 žozep borelj AP PhotoOmar Havana-6616776969ab5.webp Foto: Tanjug/AP Photo/Omar Havana

Evropska unija izražava ozbiljnu zabrinutost zbog predloga zakona o radu Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) koji se trenutno razmatra u izraelskom parlamentu, saopštio je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

“EU snažno podržava poziv generalnog sekretara UN Antonija Gutereša u vezi sa tim pitanjem i deli zabrinutost da bi taj zakon, ako bude usvojen, imao katastrofalne posledice jer bi sprečio Agenciju UN da nastavi da pruža usluge i zaštitu palestinskim izbeglicama na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući Istočni Jerusalim, kao i u Gazi”, naveo je Borelj u saopštenju objavljenom na sajtu EU.

Kako se dodaje, usvajanje ovog zakona stavilo bi van snage sporazum između Izraela i UNRWA iz 1967, zaustavilo bi sve operacije Agencije u Izraelu i Istočnom Jerusalimu i uništilo bi njene aktivnosti koje spasavaju živote u Gazi.

Kako se navodi, time bi takođe bilo ozbiljno ugroženo pružanje zdravstvenih, obrazovnih i socijalnih usluga na Zapadnoj obali i bile bi ukinute diplomatske povlastice i imunitet pripadnika UNRWA.

“EU poziva izraelske vlasti da osiguraju da se agenciji UNRWA dozvoli da nastavi vršenje svog ključno važnog posla u skladu sa mandatom koji je usvojila Generalna skupština UN”, dodaje se u saopštenju.

Kako je naveo Borelj, Agencija UN pruža osnovne usluge milionima ljudi širom regiona, uključujući Liban, Siriju i Jordan, i predstavlja stub regionalne stabilnosti.

“UNRWA takođe igra ključnu ulogu u obezbeđivanju uslova na terenu kako bi se stvorio kredibilan put ka ostvarenju rešenja o dve države”, poručio je on.

Kako se navodi, EU odlučno podržavaju UN i sistem multilateralnog globalnog vladanja zasnovanog na zakonima, a čiji deo je i UNRWA.

U saopštenju je zaključeno da će EU nastaviti pažljivo da prati akcije UN na osiguranju neutralnosti, jačanja kontrole i  nadgledanja operacija Agencije.

Komitet za spoljna pitanja i odbranu izraelskog Kneseta je usvojio dva predloga zakona čiji cilj je okončanje aktivnosti UNRWA u Izraelu, a izraelski parlament  treba da odluči o konačnom usvajanju.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()