Borelj u strahu otputovao u Liban: Ovo je cilj posete

Eskalacija tenzija preti da se proširi

05.01.2024. 13:03
  • Podeli:
Žozep Borelj_sastanak u Ohridu_Foto Tanjug_Miloš Mililvojević-6416be93a6680.webp Foto: Tanjug / Miloš Mililvojević

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj putuje u Liban zbog eskalacije tenzija i straha da bi Bejrut mogao da bude uvučen u sukob na Bliskom istoku.

Borelj će se sastati sa predsednikom parlamenta Nabihom Berijem, premijerom Nadžibom Mikatijem, ministrom za spoljne poslove i emigranate Abdalahom Bu Habibom i komandantom libanskih oružanih snaga generalom Džozefom Aunom, objavljeno je na sajtu Evropske unije.

On će se, takođe, sastati sa komandantom Privremenih snaga UN u Libanu (UNIFIL), generalom Aroldom Lazarom.

Cilj posete je prilika da se razgovara o svim aspektima situacije u Gazi i oko nje, uključujući njen uticaj na region, posebno situaciju na izraelsko-libanskoj granici, kao i važnost izbegavanja regionalne eskalacije i održavanja priliva humanitarnu pomoć civilima, koju je Evropska unija učetvorostručila na 100 miliona evra.

"Visoki predstavnik će ponovo naglasiti potrebu za unapređenjem diplomatskih napora sa regionalnim liderima u cilju stvaranja uslova za postizanje pravednog i trajnog mira između Izraela, Palestine i regiona. Bilateralna saradnja i domaća i regionalna pitanja od značaja će takođe biti deo razgovora", navodi se u saopštenju.  

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()