Božić u Ukrajini obeležen i po julijanskom kalendaru

U maju prošle godine Pravoslavna crkva Ukrajine najavila je da će Božić proslavljati 25. decembra

07.01.2024. 14:31
  • Podeli:
bozic_pixabay_jelka-63a6c06d4e9b6.webp Foto: Pixabay

Ukrajinska pravoslavna crkva obeležila je Badnje veče i Božić po julijanskom kalendaru, uprkos tome što su ukrajinske vlasti odlučile da se Božić u toj zemlji proslavlja 25. decembra, preneo je Rojters.

Hrišćani u Ukrajini, od kojih je većina pravoslavna, tradicionalno su proslavljali Božić 7. januara po julijanskom kalendaru, kao što se proslavlja u Rusiji i još nekim pravoslavnim zemljama.

U maju prošle godine Pravoslavna crkva Ukrajine najavila je da će Božić proslavljati 25. decembra, a ranije je zvanični Kijev optužio Ukrajinsku pravoslavnu crkvu za saradnju sa Rusijom.

Ta crkva je poručila da nije više povezana sa Ruskom pravoslavnom crkvom i odbacila optužbe ukrajinskih vlasti.

Rojters prenosi da je većina Ukrajinaca deo Pravoslavne crkve Ukrajine koja je formirana 2018. od dve crkve koje su proglasile samostalnost od crkve u Moskvi.

Pravoslavna crkva Ukrajine je delimično priznata crkva čiju je autokefalnost Vaseljenska patrijaršija u Istanbulu odobrila u januaru 2019. godine.

Trenutno autokefalnost Pravoslavne crkve Ukrajine priznaju Vaseljenska patrijaršija Carigrada, Aleksandrijska patrijaršija, Kiparska crkva i Grčka crkva.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()