Britaniju trese ekonomska groznica: Funta u slobodnom padu, kamatne stope rastu

Britanski ministar finansija Kvazi Kvarteng se nije oglasio povodom najnovijih ekonomskih turbulencija u Velikoj Britaniji, ali su građani izašli na proteste.

03.10.2022. 11:23
  • Podeli:
dolar_funta_euro_evro_pixabay-1663948531831.webp Foto: Pixabay

Rekordni skok kamatnih stopa i pad funte, kao i protesti sindikata obeležavaju ekonomsku nedelju iz pakla u Britaniji. 

Opstanak vlade Liz Tras zavisi od vraćanja poverenja berze, tržišta i građana u ekonomsku politiku.

Britanci preživljavaju ekonomski šok, uz funtu u slobodnom padu i kamatne stope koje nastavljaju da rastu.

"Prihvatam da je trebalo da bolje pripremimo teren. Tu sam lekciju naučila", kaže britanska premijerka Liz Tras.

Kako jalja dopisnik RTS-a iz Londona, konzervativci treba da se okupe na godišnjoj konvenciji u Birmingemu, a taj bi skup mogao da preraste u pobunu ukoliko vlada ne odustane barem od poreskih olakšica za najbogatije.

Britanski ministar finansija Kvazi Kvarteng se nije oglasio povodom najnovijih ekonomskih turbulencija u Velikoj Britaniji, ali su građani izašli na proteste.

Gas i struja koji su koštali 97 funti mesečno, kaže jedna građanka, sada koštaju 233 funte.

Laburiste nakon više od 10 godina podržava većina birača, dok torijevci zaostaju za 33 odsto, piše RTS, i konstatuje da bi levica da zaustavi inflaciju i recesiju oporezivanjem energetskih giganata.

"Vlada je izgubila kontrolu nad ekonomijom. Ponekad funta padne zbog spoljnih, međunarodnih faktora. Ovo smo sami sebi uradili", kaže lider laburista ser Kir Starmer.

Navodno je Velika Britanija na dnu liste dužnika u G7 i nastavlja da pozajmljuje novac, za šta se krivi pandemija i Vladimir Putin.

Vlada jeste nova, ali vremena je malo. Slede ili veliki ekonomski zaokreti ili prevremeni izbori, zaključuje RTS.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()