Britanski mediji: Boris Džonson se vraća na čelo Konzervativne stranke

Liz Tras je danas podnela ostavku.

20.10.2022. 19:56
  • Podeli:
boris-johnson-ostavka-reuters-1666288558629.webp Foto: Reuters

Očekuje se da će bivši britanski premijer Boris Džonson učestvovati u izboru na novog lidera Konzervativne stranke kako bi zamenio Liz Tras, koja je ranije danas izjavila da je podnela ostavku na tu funkciju, preneo je britanski Tajms.

"On osluškuje reakcije, ali se veruje da je to pitanje nacionalnog interesa", napisao je na Tviteru politički urednik Tajmsa, preneo je Rojters.

Rezultati ankete urađene početkom nedelje pokazali su da većina članova Konzervativne stranke želi da se bivši premijer Boris Džonson vrati na mesto lidera stranke i zameni Liz Tras na mestu premijera.

Kako javlja Dejli Telegraf, Džons je na odmoru u inostranstvu, ali se vraća u Veliku Britaniju ovog vikenda.

Kandidatima za premijera biće potrebno 100 glasova 

Kandidatima za premijera Velike Britanije biće potrebna podrška 100 poslanika Konzervativne partije da bi učestvovali na glasanju u ponedeljak.

Visok prag znači da će najviše tri kandidata proći u prvu fazu, preneo je Rojters.

Nominacije se zatvaraju u ponedeljak u 14.00 časova po lokalnom vremenu.

Ako se pojave dva kandidata, o njima će onlajn glasati članovi Konzervativne stranke, a pobednik će biti proglašen do sledećeg petka.

Ako samo jedan kandidat pređe cenzus, on će biti proglašen pobednikom u ponedeljak.

Prvi rezultati u nadmetanju za lidera Konzervativne stranke biće objavljeni u ponedeljak u 18.00 časova po lokalnom vremenu navodi se u saopštenju stranke.

Ako bude potrebno da se održi drugi krug glasanja, rezultat će biti objavljen u ponedeljak u 21.00 čas.

Pre nego što članovi stranke budu glasali poslanici će imati "indikativno" gčasanje o dva kandidata, stavljajući jasno do znanja koji je izbor poslanika Konzervativne stranke.

Pobednik će biti izabran 28. oktobra.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()