Broj žrtava premašio 42.000: Devojka spašena iz ruševina 248 sati nakon zemljotresa

Više od 4.300 naknadnih potresa pogodilo zonu katastrofe od početnog zemljotresa, saopštile turske vlasti

Autor: Web UNA Srbija
16.02.2023. 09:52
  • Podeli:
Zemljotres Sirija1_Anadolija-63e642e118e31.webp Foto: Anadolija

Jedna 17-godišnja devojka spasena je danas iz ruševina zgrade u turskoj provinciji Kahramanmaraš 248 sati nakon zemljotresa, javila je državna televizija TRT Haber, prenosi Rojters.

Broj poginulih u zemljotresima koji su pogodili Tursku prošlog ponedeljka povećao se na 36.187, saopštila je danas turska Agencija za upravljanje katastrofama (AFAD). Ukupan broj nastradalih u zemljotresima koji su 6. februara Tursku i Siriju premašio je 42.000 ljudi.

AFAD je naveo da je više od 4.300 naknadnih potresa pogodilo zonu katastrofe od početnog potresa, preneo je Rojters.

Prema prethodnim izveštajima, više od 41.000 ljudi je poginulo u dva snažna zemljotresa koja su potresla Tursku i Siriju 6. februara.

Provratak spasilačkih timova

Specijalistički timovi za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije nakon osam dana, završili su svoje aktivnosti spasavanja posle razornog zemljotresa u Turskoj i njihov dolazak u Srbiju očekuje se sutra.

Srpski spasilački timovi su, tokom angažovanja, spasili troje ljudi, jednu 17-godišnju devojku nakon 108 sati pronašao je i izvukao iz ruševina naš tim kao i dva lica koja su locirali pomoću specijalne opreme i uz pomoć psa Zigija, koji je umnogome doprineo celoj akciji spasavanja. Nažalost, pripadnici Specijalističkog tima pronašli su i tela 23 osobe.

Četrdesetpet vatrogasaca-spasilaca sa spasilačkim psom Zigijem, spasilačkom opremom i devet vatrogasnih vozila iz Beograda, Kragujevca, Bora, Novog Sada, Valjeva, Užica i Niša, upućeni su po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, odmah nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Tursku kako bi pomogli prijateljskom narodu u Turskoj, saopštio je MUP.

Svoj povratak, nakon okončanja misije u Turskoj, najavio je i spasilački tim Civilne zaštite Republike Srpske. Spasioci koji su prethodnih dana bili u Kahramanmarašu jutros su krenuli ka Republici Srpskoj, javila je RTRS. Spasioci iz RS su u nedelju, ispod ruševina u tom gradu, izvukli 11-godišnju devojčicu.

Nakon višednevne spasilačke akcije u Turskoj, i ekipe vatrogasaca spasilaca iz Podgorice i Nikšića su se vratile u Crnu Goru. Pomoć turskim kolegama pružalo je 11 nikšićkih i 19 podgoričkih vatrogasaca. Komandiri podgoričke i nikšićke Službe zaštite i spašavanja Goran Janković i Slavko Tadić su izjavili da su akcije potrage za preživelima i nastradalima zaustavljene. Prema njihovim rečima, u Turskoj se očekuje veliko nezadovoljstvo građana, zbog čega se spasilačke ekipe evakuišu i vraćaju u svoje države, prenosi RTCG.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()