Bugarska kupuje još osam američkih 'borbenih sokolova'

Uz osam već naručenih aviona F-16 pre tri godine, novi kontigent treba da zameni zastarele MiGove-29 u sastavu bugarskog vazduhoplovstva

04.11.2022. 15:08
  • Podeli:
F-16_borbeni avion_Foto Pixabay-1667577851622.webp Foto: Pixabay

Bugarski parlament dao je zeleno svetlo za kupovinu drugog kontigenta osam američkih aviona tipa F-16 Fighting Falcon (Brobeni soko) u vrednosti od 1,3 milijarde dolara.

Ta zemlja, koja je već naručila osam aviona F-16 pre tri godine, želi da zameni zastarele "migove-29" i da uskladi svoje naoružanje sa standardima NATO, preneo je Rojters.

SAD su već odobrile potencijalnu prodaju.

Bugarska takođe pregovara sa Poljskom o kupovini osam motora kojim će držati operativnom flotu "migova" do kraja 2023. godine.

Prvi avioni tipa F-16 trebalo bi da stignu u Bugarsku 2025. godine.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()