Češka vlada zvanično opozvala ambasadora u Rusiji

Ambasadu Češke u Rusiji sada zapravo vodi otpravnik poslova

05.05.2024. 17:29
  • Podeli:
češka ruska zastava shutterstock-6637a59c149d7.webp Foto: Shutterstock

Češka vlada je zvanično opozvala češkog ambasadora u Rusiji Vitežslava Pivonku koji se vratio u Prag krajem 2022. godine, javila je danas agencija CTK pozivajući se na češko ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo je navelo da će Pivonka napustiti mesto ambasadora krajem maja, a češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski mu je ranije izrazio zahvalnost za njegov rad u Moskvi.

Ambasadu Češke u Rusiji sada zapravo vodi otpravnik poslova Jan Ondrejka, nakon odlaska Pivonke u Prag, prenosi TASS. 

Češke vlasti planiraju da pošalju novog ambasadora u Moskvu. Odnosi Praga i Moskve su se poslednjih godina značajno pogoršali. 

Češki mediji preneli su ranije da bi bivši zamenik češkog ministra odbrane Danijel Kostoval mogao da zameni Pivonku.

Lipavski je rekao da Ondrejka neće prisustvovati predstojećoj inauguraciji ruskog predsednika Vladimira Putina 7. maja, navodeći kao razlog trenutno stanje odnosa Rusije i Češke.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()