CNN:Ustanak Vagnerovaca verovatno neće nestati tako brzo i bez posledica

Putin sada mora da se suoči sa posledicama najozbiljnijeg izazova svom autoritetu od kada je došao na vlast 2000. godine

25.06.2023. 14:10
  • Podeli:
vagner rostov na donu ap tanjug-6497f458ca753.webp Foto: AP/Tanjug

Za samo dan i po, Rusija se suočila sa veoma realnom pretnjom oružane pobune, a predsednik Vladimir Putin je obećao da će kazniti borce Vagnera koji su krenuli na marš ka Moskvi zauzimajući ruske gradove na svojoj putanji.

Iznenada se pojavio dogovor sa Belorusijom koji je po svemu sudeći ublažio krizu, iako mnogo toga ostaje neizvesno, dok stručnjaci upozoravaju da ustanak Vagnerovaca verovatno neće nestati tako brzo i bez posledica, navodi Si-En-En (CNN).

Putin sada mora da se suoči sa posledicama najozbiljnijeg izazova svom autoritetu od kada je došao na vlast 2000. godine, nakon niza vrtoglavih događaja koje je svet pomno i nervozno pratio, a Ukrajina navijala.

Šef Vagnera Jevgenij Prigožin šalje se u Belorusiju, očigledno nepovređen, ali je možda ovom pobunom naslikao metu na svojim leđima kao nikada do sada, ocenjuje CNN.

Dogovor uključuje pristanak Prigožina da povuče svoje trupe i zaustavi marš ka prestonici, rekao je portparol Kremlja u subotu i dodao da će krivična prijava protiv njega biće odbačena.

Vagnerovi borci neće se suočiti sa pravnim tužbama zbog svog učešća u pobuni, već će umesto toga potpisati ugovore sa ruskim ministarstvom odbrane - potez koji je Prigožin ranije odbacio kao pokušaj dovođenja svojih paravojnih snaga u red.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()