Da li će BRIKS promeniti ime: Vreme je za novu stranicu ali Lula da Silva daje neočekivani odgovor

Ranije danas zemlje članice BRIKS-a odlučile su da u blok prime i Saudijsku Arabiju, Iran, Egipat, Argentinu, Etiopiju u Ujedinjene Arapske Emirate.

24.08.2023. 21:16
  • Podeli:
BRICS BRIKS_Profimedia-64b938f39a0d2.webp Foto: Profimedia

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva izjavio je da će blok BRIKS zadržati taj akronim kao svoj naziv, pošto ''previše dobro zvuči'' da bi ga menjali, čak i nakon što druge zemlje postanu članice, pored Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike.

"Ime će ostati, prelepo je. Dete je odraslo, i ne želi da menja ime", rekao je Lula, a prenosi Blumberg.

Akronim BRIKS u prvobitnoj verziji prvi put je upotrebio ekonomista grupe Goldman Saks, Džim O'Nil, kada je upotrebio kovanicu ''BRIK'' da bi skrenuo pažnju na stope rasta u Brazilu, Rusiji, Indiji i Kini.

Agencija navodi da je ''S'' koje je dodato na kraju učinilo naziv još bolje zvučećim, kada se 2010. Južna Afrika pridružila bloku.

Ranije danas zemlje članice BRIKS-a odlučile su da u blok prime i Saudijsku Arabiju, Iran, Egipat, Argentinu, Etiopiju u Ujedinjene Arapske Emirate.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()