Da li će Hamas prihvatiti najnoviji predlog sporazuma o taocima?

Hamas bi navodno danas trebalo da podnese izmenjeni predlog onog koji su izradili katarski, egipatski i američki posrednici

02.05.2024. 10:49
  • Podeli:
Izrael Gaza Hamas AP PhotoAriel Schalit via Tanjug-659449616291a.webp Foto: AP PhotoAriel Schalit via Tanjug

Hamas će verovatno odbiti najnoviji predlog sporazuma o taocima koji su sastavili posrednici, a na koji je Izrael dao zeleno svetlo, preneo je Tajms of Izrael.

Osama Hamdan, zvaničnik Hamasa koji se nalazi u Libanu, rekao je za televiziju Al-Manar koja je povezana sa Hezbolahom da je stav Hamasa o trenutnom pregovaračkom predlogu negativan.

Hamasova pres služba je naknadno pojasnila da negativan stav ne znači da su pregovori zaustavljeni. 

Hamas bi navodno danas trebalo da podnese izmenjeni predlog onog koji su izradili katarski, egipatski i američki posrednici. 

Međutim, nejasno je da li će Izrael biti spreman da pokaže dalju fleksibilnost nakon što je već pristao na oslobađanje 33 žene, starijih i bolesnih u prvoj fazi sporazuma o primirju nakon što je Hamas odbacio prethodni predlog koji je predviđao oslobađanje 40 najranjivijih talaca.

Hamasovo protivljenje najnovijoj ponudi proizilazi iz njegovog uverenja da predlog ne ide dovoljno daleko u garantovanju završetka rata, rekao je neimenovani arapski diplomata za Tajms od Izrael. 

Umesto toga, predviđa se da se strane tokom prve, šestonedeljne faze, drže trajnog prekida vatre.

Izrael je odbio da se obaveže na okončanje rata, a izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je juče američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu da će Izraelske odbrambene snage (IDF) pokrenuti masovnu invaziju na Rafu da bi uništile preostale Hamasove bataljone u najjužnijem gradu Gaze, bez obzira da li će biti postignut dogovor o taocima, naveo je neimenovani izraelski zvaničnik.

Hamdan je upozorio da će Hamas napustiti pregovore ako Izrael pokrene operaciju u Rafi.

Libanski dnevnik Al-Akbar objavio je juče, kako je naveo, tekst ponude za primirje predstavljenu Hamasu krajem prošle nedelje.

Prva faza sporazuma, koja bi trajala 40 dana, uključivala bi postepeno povlačenje izraelskih trupa iz delova Pojasa Gaze da bi se omogućilo kretanje humanitarne pomoći i povratak civila u njihove domove.

Sporazum predviđa da 500 kamiona, uključujući 50 kamiona sa gorivom, svaki dan ulazi u Pojas Gaze sa zalihama koje bi trebalo da donesu oporavak enklave.

Izrael bi prekinuo vazdušni nadzor Pojasa Gaze na osam sati svakog dana i na 10 sati danima kada budu puštani taoci.

Hamas će osloboditi najmanje 33 zarobljenika - civile i vojnike, decu mlađu od 19 godina, starije, bolesne i ranjene u prvoj fazi.

Za svaku oslobođenu ženu i dete, Izrael bi oslobodio 20 maloletnih lica i palestinskih zatvorenica. 

Za svakog oslobođenog starijeg, bolesnog i povređenog taoca, Izrael bi oslobodio 20 zatvorenika starijih od 50 godina koji su, takođe, bolesni i povređeni, koji ne služe kaznu preko 10 godina.

Za svaku puštenu ženu vojnika Izrael bi oslobodio 20 zatvorenika koji služe doživotnu kaznu, a još 20 koji služe najviše do 10 godina zatvora, koji mogu biti pušteni u Gazi ili u inostranstvu.

Hamas će dostaviti spisak zatvorenika koje želi da budu oslobođeni, sa do 20 imena, dok bi Izrael zadržao veto na imena koja je dao Hamas.

Od 16. dana primirja, strane će započeti indirektne pregovore o aranžmanu za vraćanje održivog mira u Gazi, navodi se u izvještaju.

Druga faza sporazuma, koja bi trajala 42 dana, uključivala bi završetak dogovorenih aranžmana za održivi mir. 

Tokom te faze bili bi oslobođeni preostali izraelski muški civili i vojnici, u zamenu za određeni broj palestinskih zatvorenika i potpuno povlačenje IDF iz Gaze.

Treća faza, koja bi trajala 42 dana, uključivala bi razmenu tela sa obe strane i sprovođenje petogodišnjeg plana rehabilitacije za Gazu, uključujući odredbu da Hamas ne sme da obnavlja svoju vojnu infrastrukturu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()