Da li je Hilandar ugrožen: Teolog otkriva detalje požara na Svetoj Gori

Pojačano je prisustvo policijskih i vatrogasnih ekipa Grčke koje su zadužene za Svetu Goru i za sada je situacija pod kontrolom

08.07.2023. 12:44
  • Podeli:
Grčka požar vatroasci gašenje profimedia-64a93deb675a6.webp Foto: Profimedia

Oko sedam časova ujutru po grčkom vremenu prijavljen je požar u šumovitom delu Svete Gore, kako je za Telegraf rekao teolog Miloš Stojković požar je lokalizovan na kilometar i po od manastira Pantokrato i Velika Lavra, a vatra je zahvatila šume u blizini ovih svetinja.

Ova dva manastira nisu ugoržena, i kako je Stojković otkrio ne očekuje se ni da će zidine biti zahvaćene. 

Problem u gašenju pravi samo jak vetar koji duva na toj teritoriji.

Inače, za ovo doba godina je donekle i uobičajeno da izbijaju požari, kako na Svetoj Gori, tako i u celoj Grčkoj.

Pojačano je prisustvo policijskih i vatrogasnih ekipa Grčke koje su zadužene za Svetu Goru i za sada je situacija pod kontrolom.

Teolog posebno napominje i obaveštava sve ljude iz Srbije da su ovi požari veoma udaljeni od Hilandara, te da ovaj manastir nije ugrožen.

"Ne postoji ni teorijska mogućnost da se nešto desi manastiru Hilandar, ovi požari su veoma daleko. Sveta Gora nije samo Hilandar, ona ima 20 manastira i svaki ima svoju imovinu, šume i imanja, konkretno ovaj požar nema veze sa Hilandarom", istakao je Stojković.

Prema pisanju grčkih medija, podignuta je velika uzbuna, a do požara je došlo nakon tornada i oluje sa grmljavinom koje je zahvatilo ovo područje.

Prema prvim saznanjima, požar je izazvao grom.

Podsetimo, u svrhu gašenja požara, na teren su poslata četiri kanadera, dok helikopter takođe pokušava da ispusti vodu. Pored toga, u borbu je uključeno jedanaest vozila sa 43 vatrogasca i tri ekipe pešadijskog odeljenja.

Požar je u toku u šumskom delu Svete Gore, udaljenom od manastira, dok u okolini duvaju vetrovi jačine 5 bofora.

Govoreći na televiziji SKAI, Aristos Kasmiroglu, zamenik komadanta civilnog poglavara Svete Gore, izjavio je da vatra gori u nepristupačnom klancu u južnom regionu Svete Gore, ističući da vatra ne gori u blizini stambenog naselja.

On je takođe potvrdio da Manastir nije ugrožen.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()