Dan kada je gorela Odesa: Građani položili cveće u znak sećanja na žrtve tragedije

U tragičnim događajima tog dana poginulo je 48 osoba, a više od 240 je povređeno

02.05.2023. 13:12
  • Podeli:
Odesa Ukrajina Youtube @APArchive-6450f02cdf51f.webp Foto: Youtube/Printscreen/@APArchive

Stanovnici Odese danas polažu cveće kod Doma sindikata u znak sećanja na žrtve tragičnih događaja 2. maja 2014, kada su radikalni ukrajinski nacionalisti spalili 48 ljudi u zgradi u centru grada, javio je lokalni medij Dumskaja.

Glavna uprava ukrajinske nacionalne policije za Odesku oblast saopštila je da su pojačane policijske jedinice raspoređene u centar grada.

U Odesi su 2. maja 2014. radikali iz organizacije Desni sektor zabranjene u Rusiji i takozvane samoodbrambene snage Majdana napale šatorski kamp u javnom parku Odesa Kulikovo polje, gde su stanovnici grada skupljali potpise za referendum o federalizaciji Ukrajine i o davanju ruskom jeziku statusa zvaničnog jezika, podseća TASS.

Neki pristalice federalizacije sklonile su se u susedni Dom sindikata, ali je gomila radikala opkolila zgradu i zapalila je, blokirajući izlaze. 

Prema zvaničnim podacima ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova, u tragičnim događajima tog dana poginulo je 48 osoba, a više od 240 je povređeno. 

Vlasti su za nemire u potpunosti okrivile aktiviste "antimajdana".

Međutim, istraga, koja je trajala nekoliko godina, nije uspela da dokaže njihovu krivicu na sudu. Kao rezultat toga, svi oni koji su prvobitno bili pritvoreni na kraju su oslobođeni.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()