Diplomatski skandal u BiH: Oficir se nije hteo rukovati sa austrijskom ministarkom jer je - žena

Ministarka Tarner je izrazila nezadovoljstvo zbog ovog čina, a Galić se kasnije izvinio u ime BiH

01.10.2024. 11:10
  • Podeli:
ministarka odbrane austrije profimedia-66fbbbcbc7948.webp Foto: Profimedia

Oficir iz Bosne i Hercegovine prošlog vikenda odbio je da se rukuje sa austrijskom ministarkom obrane Klaudijom Taner tokom tradicionalne svečanosti kojom se obeležava kraj godišnjih aktivnosti vojne akademije.

Prema pisanju austrijskog Kurira, nije se hteo rukovati s Tanner iz verskih uverenja, i to zato što je žena. Zbog toga je isključen s preostalih svečanosti i nije mu dodeljen prsten akademije.

Kako prenose austrijski mediji, zamenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Slaven Galić bio je obavešten unapred da se vodnik ne želi rukovati sa ministarkom te zbog toga nije ni pozvan da izađe na pozornicu.

Ministarka Tarner je izrazila nezadovoljstvo zbog ovog čina, a Galić se kasnije izvinio u ime BiH,.

"U ime Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH sam se izvinio ministarki i ostalima. Verujem kako ovakav događaj neće narušiti odlične prijateljske odnose u oblasti vojne saradnje nas i Republike Austrije.

Ovaj događaj, koji je već proglašen incidentom, nije pokvario daljnje procedure Terezijanske vojne akademije da svečanost do kraja bude okončana, kada sam se imao priliku još jednom zahvaliti Ministarstvu obrane Austrije i Terezijanskoj vojnoj akademiji što prepoznaju potrebe sistema odbrane Bosne i Hercegovine i omogućuju kadetima iz Bosne i Hercegovine da se školuju i obrazuju za obavljanje oficirske dužnosti uz nadu da će se ova saradnja nastaviti i u budućnosti", rekao je Galić.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()