Direktorka Unicefa: U Gazi se dešavaju teška kršenja dečjih prava

Saopšteno je da je više od 700.000 dece raseljeno od početka konflikta

15.11.2023. 12:23
  • Podeli:
djeca gaza anadolija-654ea354180f3.webp Foto: Anadolija

U Gazi se dešavaju teška kršenja dečjih prava, izjavila je danas izvršna direktorka Unicefa Ketrin Rasel, dan nakon što je posetila Gazu.

"Strane u konfliktu ozbiljno krše dečja prava. U to ulaze ubijanja, sakaćenja, otmice, napadi na škole i bolnice, kao i zabrana humanitarnog pristupa. Unicef osuđuje sve to", navodi se u saopštenju Rasel, preneo je CNN.

Ona je dodala i da pored toga što je nekoliko hiljada dece ubijeno i ranjeno, mnoga se vode kao nestala, a neka su zatrpani ispod ruševina uništenih zgrada, koje je nazvala "tragičnom upotrebom eksplozivnog oružja u naseljenim mestima".

Raselova je rekla da osoblje Unicefa nastavlja sa radom u korist dece Gaze, uprkos činjenici da su i oni direktno pogođeni konfliktom.

"Mnogi ljudi, uključujući naše osoblje i njihove porodice, sada žive u prenaseljenim skloništima sa veoma malo vode, hrane i lošim sanitarnim uslovima, što može da dovede do izbijanja žarišta bolesti", rekla je Rasel.

Ona je pozvala na momentalan prekid vatre kako bi se dozvolilo da što više humanitarne pomoći uđe u Gazu, posebno goriva, koje bi moglo da stigne u Gazu danas, što bi bio prvi put od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra i opsade Pojasa.

Unicef je saopštio da je više od 700.000 dece raseljeno od početka konflikta.

Od 11.255 ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima, 4.630 su deca, navelo je palestinsko ministarstvo zdravlja u Ramali.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()