Drugi krug izbora: Slovačka večeras dobija novog predsednika

Ovo su šesti direktni predsednički izbori od sticanja nezavisnosti Slovačk

06.04.2024. 11:34
  • Podeli:
slovačka izbori AP PhotoDenes Erdos via Tanjug-6611168d079da.webp Foto: AP PhotoDenes Erdos via Tanjug

Birači u slovačkoj danas glasaju u drugom krugu predsedničkih izbora, biračka mesta su otvorena jutros u 7 časova, a glasanje se završava u 22 sata, navode lokalni mediji.

Ovo su šesti direktni predsednički izbori od sticanja nezavisnosti Slovačke, navodi agencija TASR.

Građani biraju između dva kandidata koji su prošli u drugi krug - Ivana Korčoka i Petera Pelegrinija.

Korčok -AP Foto, Peetr David Josek via Tanjug

Oni koji su zbog zdravstvenog stanja u nemogućnosti da lično izađu na biračka mesta, na primer nepokretni ili starije osobe sa invaliditetom, mogu da zatraže od biračke komisije da im omogući glasanje od kuće.

Pelegrini, Vaclav Salek CTK via Tanjug

Raspoređen je i veći broj policajaca koji će nastojati da izbori prođu u mirnoj atmosferi.

Prema proceni slovačkog Zavoda za statistiku, više od 4,33 miliona ljudi ima pravo glasa u drugom krugu predsedničkih izbora u Slovačkoj i svoj glas mogu da daju na 5.938 biračkih mesta.

Prebrojavanje glasova počeće nakon zatvaranja biračkih mesta, a Zavod za statistiku će objaviti preliminarne rezultate na svojoj internet stran

Zvaničan ishod izbora trebalo bi da bude objavljen u nedelju, 7. aprila, nakon što Državna komisija za izbore i nadzor nad finansiranjem političkih partija da saglasnost.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()