Drugi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj počeo na prekomorskim teritorijama

Makron je izjavio da se neće povući i ostaće na funkciji do kraja mandata 2027, ali očekuje se da će biti oslabljen bez obzira na ishod izbora

06.07.2024. 19:41
  • Podeli:
izbori u francuskoj, francuska - 30 jun 2024 - profimedia-0887054459-668988130b960.webp Foto: Profimedia

Francuski glasači koji žive na prekomorskim teritorijama i inostranstvu izašli su danas da glasaju u okviru drugog kruga parlamentarnih izbora koji se za većinu Francuza održavaju sutra a mogli bi doneti pobedu ekstremnoj desnici, prvi put od Drugog svetskog rata. Drugi krug glasanja počeo je najpre u francuskoj prekomorskoj teritoriji u Severnom Atlantiku, Sen-Pjer-e-Mikelon, potom na francuskim teritorijama na Karibima, u Južnom Pacifiku i Indijskom okeanu, a glasaju i Francuzi koji žive u inostranstvu, prenose francuski mediji.

Izbori će za većinu francuskih birača biti održani sutra, a prve procene rezultata očekuju se po zatvaranju birališta u 20 sati po lokalnom vremenu, dok bi prvi zvanični rezultati mogli da stignu kasno u nedelju uveče ili ponedeljak ujutru.

Antimigrantska partija Nacionalno okupljanje Marin Le Pen izašla je kao pobednik prvog kruga održanog prošle nedelje, dok je na drugom mestu koalicija levog centra, ekstremne levice i ekoloških stranaka, a centristička koalicija predsednika Emanuela Makrona je tek na trećoj poziciji.

Makron je raspisao vanredne izbore nakon što je Nacionalno okupljanje dobilo najviše glasova francuskih birača u okviru izbora za Evropski parlament prošlog meseca.

Projekcije pred drugi krug izbora predviđaju da bi ta stranka mogla osvojiti najviše mesta u parlamentu, ali ne i apsolutnu većinu od 289 mesta.

Makron je izjavio da se neće povući i ostaće na funkciji do kraja mandata 2027, ali očekuje se da će biti oslabljen bez obzira na ishod izbora.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()