Duvaju neki novi uragani: Kuba prihvatila dva miliona dolara pomoći od Bele kuće

Kubanske vlasti uputile su početkom oktobra neuobičajen zahtev Beloj kući tražeći finansijsku pomoć za saniranje posledica uragana.

19.10.2022. 10:17
  • Podeli:
kuba_uragan_reuters-1664341711643.webp Foto: Reuters

Havana je prihvatila dva miliona dolara pomoći koju je uputio Vašington kako bi što pre sanirala štetu nastalu posle prolaska uragana Ijan.

Hitna humanitarna pomoći narodu Kube, koju su SAD juče uputile, je neobičan potez imajući u vidu istorijat njihovih bilateralnih odnosa, prenosi AP.

Pomoć uključuje dva miliona dolara u namirnicama i zalihama koje će biti isporučene preko nezavisnih nevladinih organizacija koje imaju iskustva i već rade na ostrvu direktno sa pogođenim stanovništvom, rekao je visoki zvaničnik administracije SAD koji je zatražio da ostane anoniman u skladu sa politikom vlade.

„Odgovaramo na katastrofu radeći sa našim međunarodnim partnerima, na pružanju pomoći direktno onima kojima je najpotrebnija“, rekao je zvaničnik u telefonskom intervjuu za AP.

Pomoć će biti distribuirana preko "proverenih međunarodnih partnera'''', kao što szu Crveni krst, Agencija SAD za međunarodni razvoj i USAID-a.

Kubanske vlasti uputile su početkom meseca neuobičajen zahtev za hitnu pomoć administraciji predsednika SAD Džozefa Bajdena, nakon što je uragan Ijan prekinuo elektroenergetsku mrežu na celom ostrvu, a 11 miliona ljudi ostalo bez struje, objavio je Volstrit džurnal.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()