Dva dana usijane debate: Izraelski parlament usvojio izmenjeni ratni bužet za 2024. godinu

Koalicija je uspela da prevaziđe snažno unutrašnje protivljenje budžetu

13.03.2024. 19:45
  • Podeli:
izraelski parlament, izrael, kneset - 13 mart 2024 - profimedia-65f1e4f40148b.webp Foto: Profimedia

Izraelski Kneset usvojio je danas izmenjeni ratni budžet sa 62 glasa "za" i 55 glasova "protiv", nakon dvodnevne žestoke debate.

Stranka Likud izraelskog premijera Benjamina Netanijahua pozdravila je glasanje, ističući da je uspela u nameri da se usvoji "budžet koji garantuje nastavak rata do potpune pobede i koji je od koristi građanima Izraela i privredi države", preneo je "Tajms of Izrael".

Usvajanje budžeta kritikovao je opozicioni lider Jair Lapid, koji je rekao da je to najrasipničkiji budžet u istoriji države Izrael i obećao da je to "poslednji budžet koji će ova vlada usvojiti".

Koalicija je uspela da prevaziđe snažno unutrašnje protivljenje budžetu, čemu su se usprotivili članovi stranke Nova nada Gideona Sara, kao i ministar poljoprivrede Avi Dihter iz Likuda, koji je glasao za tu meru tek nakon što je dobio uveravanja od Netanijahua da će "do Pashe rešiti krizu u budžetu za poljoprivredu".

Prema revidiranom predlogu zakona o budžetu, ograničenje vladinih rashoda za 2024. iznosiće 584,1 milijardu novih izraelskih šekela (160 milijardi dolara), što je više od 70 milijardi novih izraelskih šekela (19 milijardi dolara) od prvobitnog budžeta za 2024. odobrenog u maju 2023, pre izbijanja rata. 7. oktobra.

Pedest pet milijardi novih izraelskih šekela (15 milijardi dolara) od ovih dodatnih 70 milijardi namenjeno je za finansiranje vojske, dok će ostatak ići na civilne ratne potrebe.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()