EK za Moldaviju priprema 200 miliona evra, ali novac nije besplatan

Novac će biti obezbeđen u zajmovima i grantovima

10.11.2022. 11:28
  • Podeli:
Europska komisija_PIXABAY.jpg Foto: Pixabay

EU će obezbediti 200 miliona evra u grantovima i zajmovima za Moldaviju, kako bi pomogla toj zemlji da ispuni potrebe snabdevanja gasom, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa moldavskim predsednikom Majom Sandu rekla da će 100 miliona evra biti obezbeđeno u grantovima i 100 miliona u zajmovima.

"Sastavili smo dodatni paket energetske pomoći za Republiku Moldaviju. Prvo, obavezujemo se da damo Moldaviji 200 miliona evra kako bi pomogli u ispunjavanju potrebe za snabdevanjem gasom. To će se sastojati od 100 miliona evra u grantovima i 100 miliona evra u zajmovima. Novac bi trebalo da bude dostupan od januara 2023. godine", istakla je Fon der Lajenova.

Prema njenim rečima, EU će obezbediti dodatnih 50 miliona evra za podršku budžetu, koji su namenjeni za pomoć najugroženijim grupama stanovnika.

U Moldaviji se od 18. septembra organizuju demonstracije protiv vlasti. Opozicija je u više navrata optužila vlasti da nisu uspele da se izbore sa ekonomskom krizom usljed rekordne inflacije od 33,5 odsto i pogoršanih životnih standarda.

Vlada Moldavije kritikovana je i zbog nedostatka volje da pregovara o boljim cenama gasa sa Rusijom i zbog vršenja političkog pritiska na protivnike.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()