Eksplozija u rudniku uglja u Iranu: Poginulo 30 ljudi, a veruje se da je još 24 zarobljeno

Vlasti su poslale osoblje za hitne slučajeve u to područje.

22.09.2024. 10:07
  • Podeli:
ugalj, rudnik pixabay-657c4458c29a3.webp Foto: Pixabay

Curenje metana izazvalo je eksploziju u rudniku uglja u istočnom Iranu, u kojoj je poginulo najmanje 30 ljudi, a povređeno je 17, javili su danas iranski državni mediji.

Veruje se da su još 24 rudara zarobljena u ruševinama rudarske jame.

U izveštaju se navodi da su se smrtni slučajevi dogodili u rudniku uglja u Tabasu, oko 540 kilometara jugoistočno od glavnog grada Teherana.

Vlasti su poslale osoblje za hitne slučajeve u to područje, navodi se u saopštenju.

U vreme eksplozije tamo je radilo oko 70 ljudi. Državna televizija je kasnije rekla da se veruje da su 24 rudara ostala zatrpana u jami.

Guverner provincije Mohamed Džavad Kenat rekao je za državnu televiziju da je 30 rudara poginulo, a 17 povređeno.

Novi iranski predsednik Masud Pezeškijan, koji se sprema da otputuje u Njujork na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija, rekao je da je naredio da se ulože svi napori da se spasu preostali rudari i pomogne njihovim porodicama. On je dodao da je počela istraga o incidentu.

Iran godišnje potroši oko 3.5 miliona tona uglja, ali iz svojih rudnika izvuče samo oko 1.8 miliona tona godišnje.

Ovo nije prva katastrofa koja je pogodila iransku rudarsku industriju.

U 2013. godini u dva odvojena rudarska incidenta poginulo je 11 radnika. U 2009. godini u nekoliko incidenata je poginulo 20 radnika.

U eksploziji rudnika uglja 2017. godine poginule su najmanje 42 osobe.

Za smrtne slučajeve često se okrivljuju loši bezbednosni standardi i neadekvatne službe hitne pomoći u rudarskim oblastima.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()