Elimisan veći broj boraca Hamasa u Kan Junisu

Izrael optužuje UN da "odugovlače“ sa isporukom humanitarne pomoći Gazi

04.01.2024. 14:40
  • Podeli:
kan junis, izrael, pojas gaze, 8 dec 2023 - profimedia-657491c5a0ca5.webp Foto: Profimedia

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su rezervisti oklopne i padobranske brigade koje deluju u južnoj Gazi eliminisali veći broj boraca Hamasa iz severnog i istočnog dela Kan Junisa i da su "značajno oštetili njihovu komandu i kontrolu."

U saopštenju se navodi da su rezervisti locirali i uništili Hamasov tunel koji vodi do podzemnog prolaza od nekoliko stotina metara u oblasti Kan Junis.

Tvrdi se da su u napadima na podzemna skrovišta Hamasa u toj oblasti ubijena i dva komandira četa.

Izrael optužuje UN da "odugovlače“ sa isporukom humanitarne pomoći Gazi

Izrael je optužio Ujedinjene nacije da "odugovlače“ sa isporukom humanitarne pomoći u Pojas Gaze, teritoriju koju Izrael drži pod opsadom i kontinuiranim vazdušnim bombardovanjem od 7. oktobra.

U objavi na društvenim mrežama, COGAT, telo izraelskog ministarstva odbrane koje je nadležno za palestinske civilne poslove, rekao je da je spreman da pregleda do 200 kamiona pomoći dnevno, ali da UN ne uspevaju da obezbede toliki broj.

"Ne možete stalno izbegavati činjenice, ne postoji kolektivna kazna. Otvorena su dva prelaza. Rekli ste da možete da prebacite 200 kamiona dnevno u Kerem Šalom, ali ne skrećete 100. Tokom poslednjih 80 dana, prilagodili smo se, sve što ste radili je odugovlačenje", navela je izraelska služba na platformi Iks (Tviter).

Procenjuje se da je najmanje 85 odsto stanovništva Gaze raseljeno iz svojih domova od 7. oktobra, a agencije UN su ranije upozorile da je 40 odsto tamošnjeg stanovništva u opasnosti od gladovanja.

Izrael je periodično prekidao komunalne usluge i komunikacije unutar Gaze.

Pre 7. oktobra, oko 500 kamiona pomoći dnevno je prelazilo u Gazu.

Nakon napada Hamasa 7. oktobra u južnoj Gazi, Izrael je zatvorio Kerem Šalom. Insistira na kontroli svih isporuka na teritoriju pre nego što se pomoć može distribuirati.

Procenjuje se da je najmanje 85% stanovništva Gaze raseljeno iz svojih domova od 7. oktobra, a agencije UN su ranije upozorile da je 40% tamošnjeg stanovništva u opasnosti od gladovanja. Izrael je periodično prekinuo komunalne usluge i komunikacije unutar Gaze.

Pre 7. oktobra, oko 500 kamiona pomoći dnevno je prelazilo u Gazu. Nakon napada Hamasa 7. oktobra u južnoj Gazi, Izrael je zatvorio Kerem Šalom. Izrael insistira na inspekciji svih isporuka na teritoriju pre nego što se pomoć može distribuirati.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()