Erdogan pobedio na predsedničkim izborima u Turskoj

Vrhovno izborno veće Turske tek treba da zvanično potvrdi ove rezultate

28.05.2023. 19:23
  • Podeli:
Erdogan Turska Tanjug Murad Sezer-64738e273db74.webp Foto: Tanjug/Murad Sezer

Redžep Tajip Erdogan pobedio je u drugom krugu predsedničkih izbora u Turskoj, pokazuju nezvanični rezultati.

Rezultati agencija Anadolija i Anka pokazuju da je Erdogan odneo tesnu pobedu u drugom krugu, pobedivši svog takmaca Kemala Kiličdaroglua.

Vrhovno izborno veće Turske tek treba da zvanično potvrdi ove rezultate.

Erdogan je u prvom krugu 14. maja osvojio 49,52 odsto glasova, dok je Kiličdaroglu dobio 44,88 odsto.

Dok je aktuelni predsednik ušao u drugi krug sa snažnim zamaһom i prednosti u odnosu na svog rivala, njegove šanse su pojačane podrškom nacionaliste Sinana Ogana koji je bio treći u predsedničkoj trci.

Ogan je kao razlog za svoju odluku naveo Erdoganovu Partiju pravde i razvoja (AK Partija) koja je osvojila parlamentarnu većinu. Partija AK i njeni saveznici obezbedili su 323 mesta u parlamentu od 600 članova na istovremenim izborima održanim 14. maja.

Ključne teme koje su obeležile kampanju su ekonomija, spoljna i migraciona politika.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()