EU i ovaj put bez dogovora o devetom paketu sankcija Rusiji

Dogovor 'zapeo' oko veštačkog đubriva

15.12.2022. 10:50
  • Podeli:
eu russia profimedia-0317086049-639aedcf39f26.webp Foto: Profimedia

Članice EU nisu postigle dogovor o devetom paketu sankcija protiv Rusije u razgovorima koji su vođeni kasno sinoć, rekle su danas diplomate.

Jedan diplomata izjavio je da su države bile blizu dogovora, ali su Poljska i još neke zemlje imale primedbe.

On je dodao da se večeras očekuje novi nacrt.

Spor o sankcijama nastao je povodom pitanja da li Rusiji treba olakšati izvoz veštačkog đubriva preko evropskih luka, čak i ako su kompanije koje se time bave u vlasništvu sankcionisanih oligarha.

Jedan diplomata je rekao da Poljska i baltičke zemlje smatraju da bi takvo popuštanje bilo iskorišćeno kao rupa u politici sankcija.

Pojedine članice Unije žele da se u proces odobravanja izvoza veštačkog đubriva uključi Svetski program UN za hranu.

Lideri EU okupljaju se danas u Briselu na poslednjem samitu u ovoj godini.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()