EU osuđuje 'lažne referendume', Šolc tvrdi – Putin očajan, pravi grešku za greškom

Dok Ukrajina saopštava da će nastaviti da oslobađa privremeno okupirane teritorije, osude referenduma i postupaka Rusije i proruskih vlasti četiri ukrajinska regona stižu iz skoro cele Evrope

28.09.2022. 13:36
  • Podeli:
Referendum_Ukrajina_glasački listići_brojanje glasova_Foto Reuters-1664364686713.webp Foto: Reuters

Nakon što su proruske vlasti ukrajiniskih regiona u kojima je proteklih dana održan referendum za priključenje Rusiji, proglasile da su se birači u samoproglašenim Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici, kao i Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti izjasnile pozitivno o tom pitanju, osude stižu iz cele Evrope.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je saopštilo da, kao i u slučaju Krima, te četiri oblasti ostaju deo suverene teritorije Ukrajine i da Kijev rezultate sprovedenog referenduma smatraja ništavnim.

'Ne radi to!'

Nemački kancelar Olaf Šolc smatra da ruski predsednik Vladimir Putin "pravi grešku za greškom". Takvo delovanje je, smatra, rezultat očajanja i reakcija na neuspehe ruske vojske u istočnoj Ukrajini, ističe on dodajući da "Nemačka neće prihvatiti lažne referendume".

Na pitanje da li bi ruski predsednik mogao da obistini pretnju upotrebe nuklearnog naoružanja, Šolc je u intervjuu za dnevnik Osnabriker catung, odgovorio da to niko ne zna, ali da on Putinu poručuje isto i američki predsednik – "Ne radi to!"

Nemački kancelar smatra da bi Putin rat u Ukrajini mogao odmah da okonča povlačenjem ruske vojske i razgovorima sa Kijevom.

"Nemačka podržava Ukrajinu svom snagom i čini sve kako bi se sprečio direktan konflikt NATO i Rusije", objasnio je on, naglasivši da Nemačka ostaje pri stavu da Ukrajina treba da dobija oružje koje može odmah da upotrebi, i to preko drugih zemalja NATO koje imaju oružje ruske proizvodnje, dok će Nemačka zauzvrat tim državama dati svoje naoružanje u zamenu.

'Još jedan zločin Rusije'

Prisiljavanje ljudi na tim teritorijama da popunjavaju glasačke listiće pod nišanom ruske vojske "predstavlja još jedan zločin Rusije i grubo kršenje Ustava i zakona Ukrajine, norme međunarodnog prava i međunarodnih obaveza Rusije", poručio je to ministarstvo.

Evropska unija neće priznati referendume u četiri oblasti u Ukrajini koje su pod kontrolom Rusije, ni njihove rezultate, saopštio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

"Lažni referendumi. Lažni rezultati. Nećemo priznati ni jedno ni drugo", napisao je mišel na Tviteru.

'Pohvaljujemo hrabrost Ukrajinaca'

U sličnom tonu na rezultate glasanja je reagovao i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

On je izjavio da EU osuđuje održavanje nelegalnih referenduma u Ukrajini i njihov falsifikovani ishod, jer predstavljaju narušavanje ukrajinskog suvereniteta, i dodao da će EU nastaviti da podržava Kijev koji se "hrabro suprotstavlja ruskoj agresiji".

"EU osuđuje održavanje nelegalnih referenduma i njihov falsifikovani ishod. Ovo je još jedno kršenje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, uz sistematsku zloupotrebu ljudskih prava. Pohvaljujemo hrabrost Ukrajinaca, koji nastavljaju da se suprotstavljaju ruskoj invaziji", napisao je Borelj na Tviteru.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()