EU uplatila prvu tranšu pomoći Ukrajini, moraće da je vrati

Iako se finansijska podrška Ukrajini od strane EU vodi kao pomoć, ona ipak nije besplatna i moraće da se vrati kroz zajam

17.01.2023. 14:10
  • Podeli:
eu evropska unija pixabay 12-639839e2f00a7.webp Foto: Pixabay

Ukrajina je primila prvu tranšu makrofinansijske pomoći EU vrednu tri milijarde evra, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Grejs period od 10 godina

Evropska komisija je 9. novembra predložila novi program makrofinansijske kreditne podrške Ukrajini za ovu godinu vredan 18 milijardi evra, navodi agencija RIA Novosti.

Pomoć se sastoji od zajmova odobrenih po povlašćenim uslovima sa rokom dospeća do 35 godina.

Predviđen je grejs period za prvih deset godina, što znači da će prve otplate kredita početi 2033. godine.

Obim ovog paketa makrofinansijske podrške najveći je u istoriji Evropske unije, izjavila je ranije predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

1,5 milijardi evra mesečno

Govoreći o prvoj tranši pomoći Ukrajini Fon der Lajenova je istakla da će ta pomoć "ojačati finansijsku stabilnost Ukrajine, pomoći u isplati plata i penzija i obezbediti rad bolnica, škola i stambenih usluga”.

Kako je saopštila Komisija, radi se o “stabilnoj, redovnoj i predvidljivoj finansijskoj podršci što će omogućiti Ukrajini da osigura makroekonomsku stabilnost i obnovi kritičnu infrastrukturu koju je uništila Rusija u svom agresorskom ratu, kao što su energetska infrastruktura, vodovodni sistemi, transportne mreže, putevi i mostovi”.

Buduća plaćanja Ukrajini iznosiće 1,5 milijardi evra mesečno, od marta i biće uslovljena zadovoljavajućim napretkom ka sprovođenju dogovorenih uslova za reforme.

Da bi obezbedila sredstva za ove kredite, Komisija se zadužuje na tržištima kapitala u okviru svog jedinstvenog pristupa finansiranju.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()