"Pružamo podršku": Evropska federacija novinara osudila pretnje smrću novinarima Tanjuga

Onaj koji je pretio smrću mora biti priveden pravdi, istaknuto je u objavi EJF

01.10.2024. 21:57
  • Podeli:
novinari, novinarstvo, reporteri, snimatelji, kamermani, intervju, konferencija za medije, mediji - shutterstock-65f1d23aca389.webp Foto: Shutterstock

Evropska federacija novinara (EFJ) osudila je danas pretnje smrću novinarima agencije Tanjug i pozvala da onaj koji je poslao pretnje bude priveden pravdi.

''Srpska agencija Tanjug dobila je putem mejla pretnje smrću: Novinari Tanjuga koji uđu na Kosovo biće ''upucani u potiljak''. Pružamo podršku (agenciji). Onaj koji je pretio smrću mora biti priveden pravdi'', istaknuto je u objavi EFJ-a na mreži X.

EFJ podelio i saopštenje Evropskog centra za slobodu štampe i medija u kojoj se navodi da je agencija Tanjug 30. septembra primila mejl sa pretnjama smrću upućenim novinarima agencije, dodajući da je autor mejla, potpisan kao ''Tim Bahrdi'', naveo da će svaki novinar Tanjuga koji stupi na AP Kosovo i Metohiju biti ''upucan u potiljak''.

Pretnje novinarima Tanjuga osudili su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić,  ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić, više srpskih novinskih udruženja, američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil, kao i predsednica EFJ Maja Sever.

Ristić je izjavio da su pretnje stigle sa teritorije Albanije, kao i da je  to najozbiljnija pretnja koju je jedan srpski medij dobio u poslednjih nekoliko godina.

Novinska agencija Tanjug dobila je u ponedeljak na redakcijski mejl preteće pismo, koje je poslala osoba potpisana kao "Trim Bardhi", a u kojem se navodi da će svaki novinar agencije "dobiti metak u potiljak" kada kroči na tlo AP Kosovo i Metohija.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()