Evropska komisija tuži Bugarsku i Slovačku

Komisija navodi da su Bugarska i Slovačka jedine dve države članice koje nisu prijavile nikakvu meru prenošenja Direktive EU o obnovljivim izvorima energije u nacionalno zakonodavstvo.

26.01.2023. 13:48
  • Podeli:
evropska-europska-komisija-eu-brisel-brussels-fotopa-imagespixsell-1666874509540.webp Foto: Pixsell

Evropska komisija odlučila je danas da Bugarsku i Slovačku izvede na Sud pravde Evropske unije sa zahtevom za uvođenje finansijskih sankcija zbog propusta da unese Direktivu EU o obnovljivoj energiji u nacionalno zakonodavstvo.

“Od država članica se zahtevalo da prenesu Direktivu do 30. juna 2021. godine. Komisija je pružala stalnu podršku državama članicama da prenesu pravila, ali Bugarska i Slovačka do sada nisu prenele nijednu meru", saopštila je EK. 

Komisija navodi da su Bugarska i Slovačka jedine dve države članice koje nisu prijavile nikakvu meru prenošenja Direktive EU o obnovljivim izvorima energije u nacionalno zakonodavstvo. 

Komisija navodi da mora da preduzme zakonske korake kako bi osigurala razvoj obnovljive energije širom EU i smanjila emisije gasova staklene bašte, zavisnost od energije i visoke cene. 

Direktiva o obnovljivoj energiji, usvojena 2018. godine, obezbeđuje pravni okvir za razvoj obnovljive energije u sektorima električne energije, grejanja i hlađenja i transportu u EU tokom ove decenije. 

Sa ciljem da EU do 2030. godine postigne da 32 odsto energije dobija iz obnovljivih izvora, Komisija donosi mere da bi se osigurala podrška obnovljivoj energiji i da se pojednostave administrativne procedure za projekte obnovljive energije. 

Pored toga, Komisija je postavila posebne ciljeve za povećanje udela obnovljivih izvora energije u sektorima grejanja i hlađenja i transporta do 2030. godine, gde je napredak obnovljivih izvora bio sporiji nego u sektoru električne energije. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()