Francuska proglasila visok nivo rizika od ptičijeg gripa

Ptičiji grip, koji je doveo do toga da stotine miliona ptica bude uništeno u proteklih nekoliko godina, obično pogađa Evropu u jesen i zimu

05.12.2023. 09:09
  • Podeli:
ptičji grip, epidemija, galapagos, 18 sept 2023 - foto profimedia-655e0fa632d7c.webp Foto: Profimedia

Francuska je podigla nivo rizika od ptičijeg gripa na "visok" sa "umerenog", nakon otkrivanja novih slučajeva bolesti, saopštilo je danas ministarstvo poljoprivrede.

"Visoki" nivo rizika, koji je proglašen, podrazumeva da se sva živina drži u zatvorenim prostorima na farmama i da treba preduzeti dodatne mere bezbednosti kako bi se izbeglo širenje bolesti, prenosi Rojters.

Ptičiji grip, koji je doveo do toga da stotine miliona ptica bude uništeno u proteklih nekoliko godina, obično pogađa Evropu u jesen i zimu. 

Nedavno je otkriven na farmama u Belgiji, Francuskoj, Holandiji i Nemačkoj.

Belgija je prijavila epidemiju visoko patogenog virusa H5N1, poznatijeg kao ptičiji grip, na farmi živine na severozapadu zemlje, saopštila je juče Svetska organizacija za zdravlje životinja, sa sedištem u Parizu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()